Skriv sökord

Per Bolund: Sparbankerna har en otroligt viktig roll i det lokala samhället

Almedalen Finansmarknad Opinion
viktig roll

Senast uppdaterad: 5 juli, 2018

Finalnumret i årets almedalsprogram av och med Sparbankerna blev ett sakligt men varmt panelsamtal mellan Ewa Andersen, vd i Sparbankernas Riksförbund, och Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister.

Bolund kommenterade bland annat proportionalitet på finansmarknaden såhär:

– Våra tjänstemän har fått helt nya insikter, till exempel vid samtal med Sparbankerna, och också hjälp hur man kan fundera längre fram – hur vi kan se till att vi får rimligare regelverk. Det har ju funnits diskussioner och förhandling på EU-nivå kring proportionalitet, där Sverige har varit pådrivande, för vi behöver skapa bättre villkor för mindre aktörer – för att det inte bara ska bli dom stora som finns kvar helt enkelt.

Bolund konstaterade också att på EU-nivån började man med, i frågan om rimliga proportioner för applicering av regelverken, att säga ungefär ‘okej men då får ni rapportera lite färre gånger’ med passning till de mindre bankerna. Men Bolund sa idag ifrån om det och uttryckte tydligt att det räcker inte.

– Det handlar inte bara om hur många gånger man ska rapportera – utan om vad och hur mycket som ska rapporteras. Och där har Sverige varit en stark röst för att vi måste titta över den delen av proportionalitet också, manade Bolund.

Vidare resonerade han kring om vi under EU-direktiven har ett rimligt utfall för små aktörer, och fortsatte.

– Sparbankerna har ju med sig i ryggmärgen att man ska ha säkerheten och stabilitet i verksamheten. Och har vi gett dem tillräckligt ‘cred’ för det i regelverket eller borde vi se till att det i sig ger större fördelar, det är frågor vi på jobbar vidare med.

Moderator Håcan Nilsson skickade också ut en fråga om Sparbankernas betydelse för det lokala näringslivet och på den svarade Bolund med stor tydlighet.

– Jag har sett det med egna ögon och jag vet att det har mycket stor betydelse, både för att de lokala företagen ska kunna bistås vid investeringar som är hållbara, men Sparbankerna har också en otroligt viktig roll i det lokala samhället genom att stötta samhällsaktiviteter, föreningslivet, idrottsrörelsen och många andra delar av det vi kallar för ett levande och aktivt samhälle. Så jag ser ju att Sparbankerna fyller en otroligt viktig funktion ute i landet, avslutade Bolund.

Dela sidan:
Tidigare inlägg
Nästa inlägg