Skriv sökord

Privatekonomi i skolan

Aktuellt I samhället Skola

Senast uppdaterad: 15 augusti, 2018

Sparbankerna har ett långt engagemang i folkbildning kring privatekonomi och sparande. Genom aktietävlingen Stock Market Learning uppmuntras unga att reflektera över investeringarnas konsekvenser för miljö och samhälle förutom att de lär sig hur aktiemarknaden fungerar.

Tävlingen Stock Market Learning är en europeisk aktietävling för skolungdomar som organiseras av Deutcher Sparkassenverlag i Stuttgart och cirka 40 000 lag runt om i Europa är med och tävlar.

Stock Market Learning går ut på att skolelever bildar lag, placerar 50 000 fiktiva euro på aktiemarknaden och får dem att öka så mycket som möjligt under tio veckor. Tävlingen genomförs via internet, där skoleleverna har sitt konto, gör sina investeringar och kan följa utvecklingen av sitt fiktiva kapital.

–  Aktietävlingen är en del av vårt vanliga engagemang i skolvärlden där vi bjuder in högstadieskolor att komma till banken. Vi berättar om privatekonomi, vad det innebär med SMS-lån, småutgifter, att spara, vad saker och ting kostar, säger Johan Grunditz, chef för kapitalförvaltningen i Sparbanken Västra Mälardalen.

– Tidigare år har det varit fokus på hållbar utveckling och ungdomarna uppmuntrades att också reflektera över investeringarnas konsekvenser för miljö och samhälle.

Sparbanken sponsrar

Johan berättar att intresset är stort från både elever och lärare.

Några veckor före tävlingsstarten besöker vi skolorna och berättar generellt om hur aktiehandeln fungerar. Vi ger dem i stor sett samma material och rekommendationer som vi ger till våra vanliga aktiekunder för att upplevelsen ska bli så verklighetstrogen som möjligt, berättar Johan. Vi träffas också efter halvtid samt självklart vid den nationella prisutdelningen.

Förstapriset är en resa till den ort där den europeiska prisutdelningsceremonin hålls och där vinnande lag från de övriga länderna samlades. De får presenterar sina placeringsstrategier och spendera helgen tillsammans.

– Den största vinsten med tävlingen är att eleverna lär sig om hur aktiemarknaden fungerar och att de ökar sina kunskaper om ekonomiska frågor, avslutar Johan.

Läs mer på: www.planspiel-boerse.com

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: