Skriv sökord

Smutsiga pengar – hur stoppar vi bedrägerier och penningtvätt?

Almedalen Hållbarhet Opinion
Seminarium på Almedalsveckan 2023 om hur vi kan stoppa bedrägerier och penningtvätt. Från vänster moderator Lennart Ekdal, Petter Dahl, Regelverksansvarig, Bank ID, Gabriella Bremberg, Avdelningschef för dataanalys och granskning, Utbetalningsmyndigheten, Anna Lundström, Brottsförebyggande specialist, Ekobrottsmyndigheten Daniel Särnqvist, Nationell samordnare inom penningtvätt, Skatteverket,och Caroline Wänglund, Jurist regelverksenheten, Sparbankernas Riksförbund.

Senast uppdaterad: 30 augusti, 2023

Regeringen meddelade idag att de ska tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att identifiera, utvärdera och föreslå olika åtgärder för att motverka bedrägerier och penningtvätt och minska sårbarheter i betalningssystem. Detta är mycket efterfrågat av många instanser, vilket ni kan höra i seminariet Smutsiga pengar – hur stoppar vi bedrägerier och penningtvätt?

De som pratade om hur vi kan stoppa bedrägerier och penningtvätt på vårt seminarium under sommarens Almedalsvecka var Gabriella Bremberg, Avdelningschef för dataanalys och granskning, Utbetalningsmyndigheten, Petter Dahl, Regelverksansvarig, Bank ID, Daniel Särnqvist, Nationell samordnare inom penningtvätt, Skatteverket, Anna Lundström, Brottsförebyggande specialist, Ekobrottsmyndigheten (EBM) och Caroline Wänglund, Jurist regelverksenheten, Sparbankernas Riksförbund. Ledde samtalet gjorde moderator Lennart Ekdal.

En åtgärd för att motverka finansiell brottslighet är starten av Utbetalningsmyndigheten som startar 1 januari 2024. Den myndigheten ska förhindra välfärdsbrottslighet och felaktiga utbetalningar.
– Det rör sig om 18 – 20 miljarder som vi ska förhindra att det betalas ut felaktigt. Vi kommer leta efter avvikelser i statliga betalströmmar eftersom det fuskas mycket, sa Gabriella Bremberg

Petter Dahl på Finansiell ID-teknik, bolaget som äger, utvecklar och förvaltar BankID, berättar hur BankID utnyttjas av kriminella på två olika sätt.
– Bedragare snackar omkull folk för att lura av dem pengar. Kriminella flyttar även pengar mellan olika konton med hjälp av BankID.
– BankID utnyttjas även med kapade identiteter och sen har vi ingen att döma, flikar Anna Lundström in.

5,8 miljarder kronor i bedrägerier förra året

Pengarna går till kriminella nätverk som även utför skjutningar. Nätverken har många olika kompetenser. De är socialt kompetenta och fångar upp aktuella händelser i samhället.
– Anmälda romansbedrägerier ligger på 600 miljoner, men den summan är antagligen mycket högre på grund av att de som drabbas skäms och inte anmäler brottet, säger Petter Dahl.

Skatteverket vill se en lagstiftningsförändring för sekretessbrytande regler. Integriteten står emellan.
– Vi har massa information och skulle kunna samköra med bankernas information om penningtvätt. Men vi får inte på grund av lagstiftningen, GDPR, integritet med mera, berättar Daniel Särnqvist.

– Finland har en bra lösning. Skickar man en penningtvättsrapport till deras motsvarighet till finanspolis, körs de mot alla offentliga register; utbetalningar, anställningar, familjesituationer med mera. Med de uppgifterna kan man se om det är rimligt eller om utredningen ska gå vidare, berättar Caroline Wänglund.

Viktigt att alla som anlitar företag ser sig för. Ekobrottsmyndigheten har en lista med varningstecken på oseriösa aktörer. Användbart i till exempel bostadsrättsföreningsstyrelser. Ladda ner broschyren

Hur motverkar vi bedrägerier

– Det är viktigt att både privatpersoner och företag drar sitt strå till stacken för att inte göda brottligheten. Vi är för ivriga på att jaga det billigaste och inte ställa frågor på om priset är rimligt, fortsätter Caroline.

Gabriella Bremberg är mycket positiv inför nya Utbetalningsmyndighetens möjligheter.
– Vi kan bli snabbare med ny teknik och data. Vi har fått en unik möjlighet att samköra uppgifter. Att kunna samarbeta mellan myndigheter är viktigt för att stoppa välfärdsbrottslighet.

Petter Dahl ger några handfasta tips.
– Viktigt att aldrig låna ut bankdosor eller logga in på bankdosor eller BankID på uppmaning av någon annan. Överför aldrig pengar på uppmaning av någon. Tänk till, det är aldrig så bråttom. Banken ringer aldrig och säger att det händer något konstigt på ditt konto och du måste föra över alla pengar. Var misstänksam och bli svårlurad, är Petters uppmaning.

Olika typer av bedrägerier och penningtvätt

  • Telefonbedrägerier. Någon ringer och påstår sig vilja hjälpa dig att stoppa en transaktion från ditt konto. Det är brådskande och du ombeds logga in med säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis BankID) för att lösa problemet. Vänta, stopp! Det är någon som försöker luras. Banken behöver inte din hjälp för att stoppa en pågående transaktion.
  • SMS-bedrägerier. Du får ett sms från en avsändare som verkar tillförlitlig. I meddelandet uppmanas du klicka på en länk som du tror leder till någonting bra. I själva verket ger du ut personlig information som används i syfte att begå brottsliga handlingar. Varför just du? Tänk efter om det är rimligt.
  • Oväntat hembesök. Det ringer på dörren. Personen som står utanför säger sig behöva komma in för att till exempel säkerställa att ventilationen fungerar som den ska. Du minns inte att du nåtts av informationen men släpper ändå in personen i ditt hem. Gör inte det! En bedragare har ringt på i syfte att luras.
  • Penningtvättsmålvakter. Unga som rekryteras för att mot ersättning ta emot pengar och forsla dem vidare. Upplåt aldrig ditt konto till någon annan.

Läs mer på bankernas initiativ Svårlurad

Ser positivt på framtiden

– Det vi ser ökar är företag som brottsverktyg där det Swishas mycket pengar. Bankerna är duktiga på att hitta privatkonton men inte lika bra på att hitta penningtvätt via företagskonton och ut ur landet. Jag vill se mer fokus på det, säger Anna Lundström.

Lennart Ekdal frågar panelen vad de vill se för ändringar framöver.

– Jag vill se mer kreativa förebyggande lösningar som ökar spårbarheten i appar. Ett förslag är att kräva BankID på datingplattformar för att lättare hitta identitet och spåra de som utför romansbedrägerier, säger Daniel Särnqvist.

Caroline vill se ändringar i lagstiftningen.
– Olyckligt när det är krav på att betalningar ska gå jättefort. Svårt med kontroller då. Mer effektivt att förebygga i stället för att utreda bort kriminalitet.

– Det sker nu en utredning på EU-nivå och ser över penningtvättsdirektiven till en förordning. Pratar även om att utdela information mellan banker och myndigheter. Så det händer saker i rätt riktning, avslutar Daniel Särnqvist.

Titta på hela seminariet här

Dela sidan: