Skriv sökord

Gratis mensskydd till alla skolor från Sörmlands Sparbank

I samhället
gratis mensskydd via Redlocker och Sörmlands Sparbank
Ulrica Lindgren, skolsköterska på Ramdalsskolan i Oxelösund uppskattar initiativet. ”Det ska vara enkelt för tjejerna att få tag på mensskydd. Det är jättebra och viktigt att det finns här i skolan, som en trygghet”, säger hon. Foto: Sörmlands Sparbank

Senast uppdaterad: 30 augusti, 2023

Nu får alla elever i fem sörmländska kommuner tillgång till gratis mensskydd. Entreprenörsföretaget RedLocker installerar i samarbete med Sörmlands Sparbank automater för gratis mensskydd på 72 skolor i Nyköpings, Katrineholms, Oxelösunds, Flens och Vingåkers kommuner.

Bankens samarbetspartner RedLocker utvecklar automater för gratis mensskydd, där ett digitalt lås gör att endast en tampong eller binda kan tas ut åt gången. Automaterna monteras på 72 skolor i samband med skolstarten. Samtliga grundskolor med elever i årskurs 4–9 samt alla gymnasieskolor i Sörmlands Sparbanks verksamhetsområde har fått erbjudandet om gratis automat och mensskydd i tre år.

– Vi är väldigt stolta över att kunna bidra till att alla elever i våra fem kommuner får tillgång till gratis mensskydd. Vi vill att alla elever ska känna sig trygga och inte behöva oroa sig om mensen kommer oväntat eller om man har glömt att ta med sig skydd till skolan, säger Emelie Kåbring som jobbar med Sörmlands Sparbanks samhällsengagemang.

Eftersom Sörmlands Sparbank är en Sparbank finns inga aktieägare som kräver utdelning. I stället går överskottet till lokalsamhället och bygden där banken verkar. Hittills under 2023 har 2,6 miljoner kronor beviljats till runt 80 olika projekt och initiativ som gör Sörmland till en ännu bättre plats att leva på.

RedLocker började som ett UF-företag

RedLocker grundades 2018 som ett UF-företag av de unga entreprenörerna Clara Lidman och Liza Eriksson. Företagets vision är att alla kvinnor ska ha tillgång till kostnadsfria mensskydd. Det handlar om jämställdhet och att krossa tabun kring mens.

RedLocker har sedan tidigare samarbeten med bland annat gym, muséer och kommuner – men det här är första gången företaget tillsammans med en lokal aktör kan erbjuda fria mensskydd till samtliga elever i ett så pass stort område som de fem kommunerna i södra och västra Sörmland.

– För oss på RedLocker är samarbetet med Sörmlands Sparbank ett stort steg mot vårt mål att alla Sveriges skolverksamheter ska tillhandahålla fria mensskydd före år 2024. I grund och botten handlar det om att skolorna måste ge förutsättningar för alla att kunna verka i skolan på lika villkor och därigenom få tillgång till likvärdig utbildning. Ingen ska behöva göra avbrott eller gå hem från skolan på grund av mens, säger Liza Eriksson, grundare och vd på RedLocker och fortsätter:

– Många unga tycker dessutom att mens är något pinsamt eller jobbigt och för att förebygga det måste mensskydd vara en naturlig del av toalettmiljön redan från tidig ålder. Vi fortsätter att tro på visionen om att skapa förändring tillsammans och är glada över att fler vill engagera sig med oss.

Sörmlands Sparbank har ett mångårigt samarbete med Ung Företagsamhet och tycker förstås att det är extra roligt med RedLockers bakgrund som UF-företag.

Kort om RedLocker

RedLocker har sedan 2018 lett en revolutionerande förändring – gratis mensskydd. Vi levererar högkvalitativa lösningar för att göra världen rättvisare. De röda distributionslösningarna för mensskydd har implementerats i över 700 skolverksamheter i såväl Sverige som Norge samt i omkring 3000 andra verksamheter runt om i hela Europa.

Dela sidan: