Skriv sökord

Jason Diakité får Orust Sparbanks stora Evert Taube-pris

I samhället Kultur
orust stora Evert Taube pris. Jason Diakité, Timbuktu
Jason "Timbuktu" Diakité tar emot Orust stora Evert Taube-pris från Orust Sparbank och Orust Kommun. Från vänster: Ronny Svensson, Henrik Lind, Jason Diakité, Mikael Gustafsson och Nisse Eriksson.

Senast uppdaterad: 28 augusti, 2023

Ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttrycksätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun. Priset är på 50 000 kronor och ska ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Priset delas ut en gång per år och i år tilldelat Jason Diakité, som kanke mer är känd under sitt artistnamn Timbuktu.

– Jag har väldigt dålig koll på Taube, dock är äran att få ett pris i hans namn enormt då jag förstått att hans lyrik är en del av den svenska nationalskatten. Jag tackar och bockar och hoppas att min bästa lyrik ligger framför mig, sa Jason Diakité vid prisutdelningen.

Evert Taube var en stor berättare

Evert Taube var en mästare i att berätta en historia och numera är storytelling en viktig faktor i många delar av vårt samhälle. Det gäller att fånga publikens intresse och stimulera fantasin med en text som berättas med stil och känsla. Konsten att skriva bra texter ska därför premieras med detta pris.

Motivering

Med brännande samhällskritiska texter inbakade i välklingande adjektiv där långa målande berättelser drivs framåt av en distinkt puls och rytm, har Jason Diakite skapat en plattform för den nya svenska lyriken.

En kemi av humor och allvar alstrar en välbalanserad helhet. Känslomässigt lokalt förankrad naturskön nostalgi ställs mot raka hårda ironiska samhällsbeskrivningar. Sanningar och drömmar mot lögner och verklighet.

Ordens valör, kulör och rytm studsar fram i en aldrig sinande ström. Rått och smekande. Vasst och sårbart. Ibland skaver och skevar rimmen medvetet för att framhäva historiens essens där ordets värdering och frihet gestaltar känslan. I nakna, skarpa, gränsupplösta textrader konstateras att livet är en utmaning men med den inre kraft som samtal och förståelse ger kan berget bestigas.

Med ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttrycksätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023.

Läs mer om priset och tidigare pristagare på Orust Sparbanks hemsida.

Dela sidan: