Skriv sökord

Åtta miljoner tillbaka till verksamhetsområdet från Sala Sparbank

I samhället Sparbanksidén
Per Skargren, vd på Sala Sparbank framför huvudkontoret i Sala. Banken har även kontor i Heby och Östervåla.

Senast uppdaterad: 25 april, 2024

Under Sparbanksstämman den 24 april beslutade Sala Sparbanks huvudmän att avsätta åtta miljoner kronor av bankens överskott till Sala och Heby kommuner. Det innebär att banken i år gör en extra avsättning med två miljoner kronor mot förra årets avsättning på sex miljoner kronor. Detta bland annat till följd av den svåra översvämningen i september förra året som slog hårt mot både privatpersoner och föreningar.

– Jag är stolt över att vi kan ge tillbaka till våra kommuner i den här omfattningen, och att vi står stabilare än någonsin och kan stötta vårt verksamhetsområde än mer när det verkligen behövs, säger Per Skargren, vd på Sala Sparbank.

Den ökande avsättningen innebär också att vi avsätter extra pengar för Miljonen till bygdegårdar. Vi har genom åren sett att vi har många ansökningar inom detta område. Bygdegårdarna är ett nav i vårt verksamhetsområde, och det är en naturlig mötesplats på landsbygden och det är viktigt att vi ser till att bevara och utveckla dessa.

– Miljonen är en bred samhällssatsning och kommer att fortsätta att vara det. Vi kan med stolthet berätta att det i år är 21:a gången som Miljonen delas ut och det har genom åren blivit en etablerad snackis, säger Per Skargren, vd på Sala Sparbank.

Flera områden får tilldelning, här beskrivs några av dessa

Lika Olika Vi fortsätter att arbeta med konceptet Lika Olika som arbetar med värderingar, attityder och empati på högstadiet och gymnasiet.

Rookie Startups Vi fortsätter också att arbeta med entreprenörskap till unga som innebär att ungdomarna får prova på att driva ett företag under sommaren. Nytt för i år är att både ungdomar ifrån Heby- och Sala kommun kan ansöka om att vara med.

Hållbarhetsstipendiet Stipendiet delas ut till ett företag som vill utveckla sitt företags hållbarhetsarbete. Priset är coachning ifrån en hållbarhetsexpert. Det delas ut för tredje gången i år och vi ser att vi börjar få in fler och fler ansökningar.
– Det är otroligt roligt att fler företag får upp ögonen för att att det också kan vara lönsamt att arbeta med hållbarhet, säger Per Skargren.

Översvämningen september 2023 Vi utökar vår satsning till att inte enbart innefatta drabbade privatpersoner och gör även en insats mot föreningar och ideella organisationer.
– Vi gjorde snabbt en insats för privatpersoner där vi ersatte självrisken för hundratals hushåll i vårt verksamhetsområde. Med denna insats hjälper vi också de föreningar som drabbades hårdast. En av dessa är Heby AIF där fotbollsplan och klubbhus hamnade under meterdjupt vatten, säger Per Skargren.

Tärnsjö Vi kommer att fortsätta att utveckla Tärnsjö som ort tillsammans med flera eldsjälar ifrån Tärnsjö.
– Vi är glada för det stora engagemang som finns på orten, det känns riktigt bra och vi förväntas landa detta under året, berättar Per Skargren.

Hit ska pengarna gå

  • Miljonen med extra avsättning till bygdegårdar
  • Hållbarhetsstipendium
  • Lika Olika
  • Entreprenörskap till unga
  • Föreningsavgifter till barn & ungdomar
  • Företagssprånget år 2025
  • Tärnsjömiljonen
  • Digital utbildning
  • Översvämningsdrabbade föreningar

Om Sala Sparbank

Sala Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vi grundades 1828 och är landets näst äldsta bank. Vi har under många år gett tillbaka av vår vinst till olika lokala verksamheter. Att ge tillbaka för en bättre framtid, är en viktig drivkraft i vårt arbete. Det kallar vi växtkraft.

www.salasparbank.se

Dela sidan: