Skriv sökord

Välbesökta seminarier hos Sparbankerna på Almedalsveckan

Almedalen Opinion
Moderator Lennart Ekdal med panelen Joakim Skarborg, VD från Novax, Anna Törnfelt, Lantbrukare från Gotland, Björn Elfstrand, VD Sparbankernas Riksförbund och Patrik Strömer, Näringspolitisk expert från Livsmedelsföretagen i seminariet Ska hela Sverige leva? Om livsmedelsförsörjning och småföretag i en osäker värld.

Senast uppdaterad: 1 juli, 2023

Vilka utmaningar har Sveriges ekonomi? Det var utgångspunkten när Sparbankernas Riksförbunds VD Björn Elfstrand öppnade det första seminariet av 20 på Almedalsveckan. Det diskuterades höga räntor, hög inflation och en geografisk delning där tillväxten är hög i vissa delar av landet och väsentligt mycket lägre i andra, vilket ställer höga krav på finans- och penningpolitiken.

Solen sken över Visby under de dagar som Sparbankernas Riksförbund arrangerade seminarium på årets Almedalsvecka. Färre seminarier var anmälda till det officiella programmet och det var glesare på gatorna än tidigare år, men det var bra uppslutning på seminarierna i Sparbankernas tält.

Caroline Wänglund, jurist på regelverksenheten på förbundet deltog på seminariet Smutsiga pengar, om hur vi gemensamt ska kunna stoppa penningtvätt och bedrägerier.
– Det är en av Sparbankerna hjärtefrågor. Det är viktigt för både kunderna och Sparbankerna att jobba aktivt mot penningtvätt och bedrägerier, sa Caroline.
Panelen konstaterade att kriminella nätverken är snabba att utnyttja olika samhällsfenomen för att lura människor.
– Bli svårlurad! var budskapet från Bank IDs Petter Dahl.
Övriga panellister var Gabriella Bremberg, Utbetalningsmyndigheten, Anna Lundström, Ekobrottsmyndigheten och Daniel Särnqvist, Skatteverket.

Intressanta diskussioner om Sveriges självförsörjningsgrad och lantbrukarnas förutsättningar när klimatet förändras skedde i seminariet Ska hela Sverige leva? Om livsmedelsförsörjning och småföretag i en osäker värld.
– Att driva ett stort lantbruk idag är lika mycket ekonomi som praktiskt arbete på gården. Sparbankerna finns representerade i hela Sverige och jobbar nära många lantbrukare, sa Björn Elfstrand

Viktigt att befintliga småföretag växer

Alla vill ha fler jobb men hur får vi småföretagarna att växa, hamnar pengarna rätt och gör staten tillräckligt mycket? Systemet upplevs för komplex för att stötta och hjälpa. Intressant diskussion fördes i panelen om företagen och jobben med Anette Rhudin, Ordförande, Stiftelsen Navigator, Angelica Ekholm, VD, Dalarna Science Park, Daniel Vencu Velasquez Castro, Riksdagsledamot (S), Björn Elfstrand, VD, Sparbankens Riksförbund och Fredrik Ahlstrand, Riksdagsledamot (M),

Politiken menar att det fungerar bra i vissa delar av landet, men kan fungera bättre över hela landet. Mycket har hänt de senaste åren. Vi måste skilja på stöd som behövs gällande start-ups och stöd till befintliga små företag och även beakta vad som händer inom EU. Kompetens och pengar är viktigt för tillväxt. Därför kan Stiftelsen Navigator och stöd från den lokala banken vara en möjlighet att få befintliga små bolag att växa. Målet är en stark svensk konkurrenskraft.

Även om kunderna är digitala är det viktigt med kontanter

Digitaliseringen har stor inverkan på pengarna. På torsdagen fördes ett samtal om framtidens betalningar. Vad kommer att hända vad det gäller cash, krypto och e-kronan?
– Betalningsutredningen visade att stora grupper har problem i betalningsmarknaden genom att de befinner sig utanför det digitala, säger Louise Grabo, Generalsekreterare, Swedish Fintech Association som har varit sakkunnig i utredningen. Något som bland annat kom fram i utredningen var att man måste stärka kontanternas roll och hur vi ska förhålla oss till e-kronan, som kommer att avvaktas med för framtiden.

– Vi kan konstatera att den svenska betalningsmarknaden är innovativ. Synen på pengar har förändrats mycket med krypto och är hela tiden under utveckling, menar Andreas Kennemar, landschef för Binance.
– Vad gäller bedrägerier, så förekommer det och därför krävs utbildning, regleringar och infrastruktur för att motverka det. Finansinspektionen är helt klart kritiska till krypton som den ser ut idag, därför behövs regleringar framöver, menar Malin Alpen, områdeschef Betalningar, Finansinspektionen.

– De flesta Sparbanker har fortfarande kontanter på sina bankkontor, vilket man värnar om. Även om kunderna är digitala är det viktigt med kontanter. Det ska finnas olika alternativ och en bra infrastruktur i samhället, säger Stefan Ohlson, VD på Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

Utöver dessa seminarier höll moderator Lennart Ekdal i utfrågningar av talespersoner från alla riksdagspartierna. Från Kristdemokraterna var det Socialminister Jakob Forssmed som frågades ut av Lennart Ekdal om ekonomisk hälsa. Bra privatekonomi är viktigt för att vi ska må bra. Något annat kring hälsa som Jakob tog upp var curlande föräldrar.
– Sluta skjutsa era barn till träning och skola, och se till att barnen sover på nätterna. Bara hälften av barnen i Sverige går eller cyklar till skolan, berättade Jakob Forssmed.

Utfrågningarna och seminarierna går att titta på i efterhand på Almedalen Play eller på vår Almedalssida här.

Dela sidan: