Skriv sökord

Är BankID säkert?

Almedalen Opinion
Är BankID säkert?

Senast uppdaterad: 4 juli, 2018

Den delikata frågan luftades på ett mycket välbesökt morgonseminarium i Sparbankernas regi på Donnersgatan 6 i Visby idag.

Ingen har väl undgått att läsa om kortbedrägerier, stulna identiteter och falska försäljare. Men vad och hur gör jag när det händer något – och hur skyddar jag mig?

Jan Olsson, förundersökningsledare Polisens nationella bedrägericenter, sammanfattar sina allmänna råd till alla oss användare såhär:

  • Du ska ALDRIG logga in i bankrelaterade miljöer på nån annans begäran.
  • Du ska ALDRIG lämna ut kort- och kontouppgifter till okänd aktör, och känner du den minsta tvekan: Avstå!

– Följer du de superenkla råden, även mitt i natten om det är då bedragaren hör av sig, minskar risken för att du ska bli utsatt för den här typen av brott till nära noll och obefintlig, fortsätter Olsson.

Klas Lindström, vd 4C Strategies Group, fyller på med sitt budskap till användare av digitala inloggningsmetoder:

– Jag tror att det också handlar om att digitaliseringen ger oss en massa möjligheter, men vi kan inte bara trycka in en knapp och ‘jaha’ liksom; utan vi måste förstå vad vi gör. Man kan inte avvärja sig och sin egen roll i detta och säga att ‘jag orkar inte bry mig utan jag vill bara trycka’. Vi måste börja få lite bättre digitala kunskaper så att vi förstår vad vi gör. Då blir det lättare att sätta det i ett sammanhang och fatta varför jag inte ska lämna ut några uppgifter när en okänd frågar, säger Lindström direkt från Almedalen.

Som motdrag mot detta kunskapsglapp har Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen initierat projektet Oanade möjligheter. Satsningen och sajten oanade-mojligheter.se handlar om att inspirera, sprida kunskap och ge svar på frågor om hur digitala tjänster fungerar. Sparbankernas vilja att bidra till samhällsnyttan är sedan länge cementerad och det här är bara ett av många exempel på hur vi vill vara med och göra skillnad. Sedan digitala bankflöden introducerades har många Sparbanker – eller genom deras ägarstiftelser – under åren avsatt miljontals kronor riket över för att kunna erbjuda kostnadsfria utbildningar och personlig vägledning i teknikanvändning. Det är en stor bredd i de olika lokala bankernas informationsprogram med allt från digital säkerhet, vardagsekonomi med hjälp av tekniken, introduktion för nya användare och fördjupning för mer teknikvana etcetera.

Vi ser detta som en del av vårt samhällsansvar och eftersom Sparbankerna som grupp är Sveriges femte största bank fångar vi tillsammans upp en betydande andel av befolkningen i våra satsningar. Väl mött hos närmaste sparbank eller på oanade-mojligheter.se!

Dela sidan: