Skriv sökord

Varbergs Sparbank: Miljonstöd till lokala föreningar till följd av Coronapandemin

Corona I samhället
Coronapandemin, Forskare får pris för studier

Senast uppdaterad: 4 januari, 2021

2020 blir sannolikt ett år som våra föreningar helst av allt vill glömma. Ett år som präglats av ett ständigt hot från ett välkänt virus med anpassningar av aktiviteter och tuffa ekonomiska utmaningar som följd. Under året har Varbergs Sparbank, genom Sparbanksstiftelsen Varberg och genom utökad sponsring, gett bidrag till de hårdast drabbade föreningarna i Varberg till en summa på närmare 5 miljoner kronor.

Det är väldigt olika hur en förening har drabbats av coronavirusets framfart. Att samtliga har fått tänka i nya, kreativa banor för att ställa om sin verksamhet är helt givet, men de ekonomiska följderna har för flera föreningar fått stora konsekvenser. En tydlig röd tråd är att de föreningar som bygger en betydande del av sin ekonomi genom att arrangera större evenemang eller som är en publikt attraktiv förening har drabbats allra hårdast. Men även mindre föreningar som är i behov av tex kioskintäkter för att klara lokalhyran har haft det tufft.

Varbergs Sparbank har samarbetsavtal och mångåriga relationer med en stor mängd föreningar inom bankens verksamhetsområde, allt från de mindre hembygdsföreningarna ute på landsbygden till de större elitidrottsföreningarna i centralorten. Varbergs Sparbank arbetar både med löpande sponsringsavtal och med riktade bidrag som betalas ut genom vinstutdelning till bankens ägare Sparbanksstiftelsen Varberg.

Har hjälpt föreningar på fötter igen

2020 blev ett år där Varbergs Sparbanks samlade insatser och stöd har varit ännu viktigare och i flera fall helt avgörande för vissa föreningars överlevnad.
– Ja, året har inneburit känslomässigt tuffa möten med pressade styrelser från de större föreningarna. Vi har gått in med bidrag på olika nivåer med gemensam nämnare att ha hjälpt föreningen på fötter igen, säger Jan Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman i Sparbanksstiftelsen Varberg.

Regeringens krisstöd som utbetalats kvartalsvis under 2020 via Riksidrottsförbundet har varit till hjälp för en del föreningar där planerade evenemang fått ställas in. Men stödet kompenserar inte förlusterna som uppstår.
– Det är främst här, för att täcka intäktsbortfallet som våra bidrag har gjort skillnad under året som har gått, menar Jan Inge.

Utsikterna för 2021 ser i alla fall inledningsvis fortsatt tuffa ut och Varbergs Sparbank ställer in sig på att ta emot fler ansökningar från föreningar som drabbas hårt av Coronapandemin.
– Kan vi med våra bidrag fortsätt att stödja och till och med rädda föreningar, så fortsätter vi självklart att ta emot och hantera inkommande Corona-relaterade ansökningar även nästa år, avslutar Jan Inge Lyckberg.

Läs artikel med kommentarer från Varbergs Sim, Varbergs MTB och Warberg IBF:
www.varbergssparbank.se/var-samhallsnytta/coronastod-till-foreningar

Fakta – Varbergs Sparbanks coronastöd till föreningar 2020
Cirka 20 föreningar har beviljats närmare 5 miljoner kronor i stöd för bland annat inställda evenemang. De större bidragen har lämnats till HK Varberg, Warberg IBF, Tvååkers IF, Varbergs Sim, Varberg MTB, Varbergs GIF Friidrott mfl. (utan inbördes storleksordning) Även riktade stödaktiviteter har fått bidrag, som till exempel Röda Korset och deras omställning från second hand-butik till utkörning av varor till människor i riskgrupper.

Lena Karlsson
Lena Karlsson
lena.karlsson@sparbankerna.se
Dela sidan: