Skriv sökord

Leksands Sparbank: Digital filmpremiär om Siljansbygden på nyårsdagen

Corona I samhället
Digital filmpremiär om Siljansbygden
Alexander Winther filmar Ulrika Swan och Jonas Rantanen under inspelning av filmen "Tillsammans utvecklar vi Siljansbygden"

Senast uppdaterad: 4 januari, 2021

På nyårsdagen klockan 18 har filmen “Tillsammans utvecklar vi Siljansbygden” digital premiär. I filmen får vi möta ett tiotal personer från Dala-floda i sydväst till Furudal i nordost som bjuder på roliga, tänkvärda och gripande berättelser om sig själva, sina engagemang och vad de brinner för.

Det är Leksands Sparbank som i år firar 150 år som ligger bakom filmen. Filmproduktionen började i våras, precis när coronapandemin bröt ut, och sparbankens plan med filmen var att den skulle visas upp i samband med ett stort firande på bankens 150-års dag i augusti. Men som så mycket annat det här året så har planerna fått lov att ändras flera gånger.

– Coronapandemin bröt ut precis när vi skulle börja inspelningarna. Vi hade bokat upp ett 20-tal personer för inspelningar under tre dagar, men vi fick pausa allt och tänka om. Sen var tanken att vi skulle ha en stor fest på 150-årsdagen där filmen skulle visas, men så blev det inte heller. Då hoppades vi på hösten, men vi fick tänka om ännu en gång. Nu blir det en digital premiär på nyårsdagen, berättar Niklas Hagman som har varit projektledare för filmen på Leksands Sparbank.

Vad handlar filmen om?

– Filmen handlar om den drivkraft och engagemang som finns hos så många och som är så starkt här i Siljansbygden. När vi började filma visste vi inte precis vad innehållet skulle bli eftersom människorna i filmen helt och hållet berättar sina egna upplevelser och historier. Det är en härlig blandning av intressanta och gripande berättelser, jag tror vi kan utlova gåshud ett par gånger under filmen, säger Niklas.

Vad kan tittarna förvänta sig av den 45 minuter långa filmen?

– Jag hoppas att alla som bor här känner stolthet över Siljansbygden och den vilja att utveckla som finns här. Jag tänker på alla de eldsjälar i föreningar och företag som brinner för det de gör. I filmen har vi bara träffat en bråkdel av dem, men jag hoppas att många kommer att känna sig träffade och att vi alla förstår hur viktiga de är. Och så kan man förvänta sig fantastiska vyer och underbar musik av Anna Ihlis, berättar bankens vd Björn Rinstad som är initiativtagare till filmen.

Hur kommer det sig att ni som bank gör en film?

– Leksands Sparbank fyller 150 år i år. Vid tidigare stora jubileum har banken skrivit böcker där man berättat om läget i samhället, böckerna har fungerat som ett tidsdokument för att bevara historen. Vi tror att fler kommer att ta del av en film än en bok, så vi gjorde en film istället. Filmen kommer också att sparas till framtida generationer genom Leksands kommuns lokalhistoriska arkiv, berättar Björn.

Är ni nöjda med filmen?

– Ja, verkligen! Vi har fått många fina omdömen när vi provvisat filmen, flera som inte är från Siljansbygden har sagt “fantastiskt, vilken känsla, jag blir sugen att flytta dit”. Det är nog lätt att man glömmer bort allt fantastiskt som finns här när man är mitt i det, det tror jag filmen kommer att hjälpa till med att påminna om, säger Niklas.

– Kanske kan vi använda filmen för att locka fler till Siljansbygden också. Nu har ju hela världen lärt sig att jobba på distans så några kan nog bli inspirerade att ta med sig sina jobb från storstäderna hit. Det vore ju fantastiskt om vi kan få fler att upptäcka det enkla livet här, funderar Björn.

Filmen är producerad tillsammans med Alexander Winther och Mikael Lindberg.

– Det har varit ett väldigt roligt och föränderligt projekt, Alex och Micke har gjort ett kanonjobb och varit flexibla när vi tvingats ändra planerna. Och berättelserna från de som är med i filmen är fantastiska, jag får gåshud när jag hör dem berätta fast jag har sett den så många gånger. Det bli roligt att äntligen få visa upp filmen, avslutar Niklas.

Filmpremiären hölls digitalt via Leksands Sparbanks Facebooksida och Youtubekanal klockan 18 på nyårsdagen.

Fakta Leksands Sparbank
Grundad: 16 augusti 1870
Bankkontor med kontanthantering: Leksand, Rättvik och Insjön
Antal anställda: 64
Sparbanksidén: Leksands Sparbank finns till för att utveckla bygden. Bankens vinst återinvesteras för att utveckla bygden.
Aktuellt: Fyller 150 år i år. Filmpremiär med “Tillsammans utvecklar vi Siljansbygden” på Facebook och Youtube.
Om “Tillsammans utvecklar vi bygden”: 45 minuter lång film om Siljansbygden. Filmning och redigering av Alexander Winther och produktionsledning av Mikael Lindberg. Musik av Anna Ihlis.

Dela sidan: