Skriv sökord

Sparbanksidén – Drygt 9 miljoner i lokalt stöd

I samhället Sparbanksidén
Sparbanken Bergslagen

Senast uppdaterad: 27 mars, 2024

Sparbanksidén är själva hjärtat i Spabanken Bergslagens verksamhet. Den går ut på att se till att vinsten som genereras lokalt också kommer till nytta lokalt. Lite som ett ekonomiskt kretslopp där banken och kunderna tillsammans genererar tillväxt i hela Bergslagen.

Genom bankens två ägarstiftelser, Sparbanksstiftelsen Södra Dalarna och Sparbanksstiftelsen Bergslagen, återinvesteras delar av vinsten på olika sätt. Det rör sig om allt från stöd till föreningar och stipendier till sponsring av olika slags samhällsengagemang.

Sparbanken Bergslagen täcker in en stor del av Mellansverige: Avesta, Frövi, Hedemora, Kopparberg, Lindesberg, Nora, Storfors och Säter. Ägarstiftelserna stöttar utveckling inom föreningsliv, idrott, kultur, näringsliv och utbildning på alla dessa orter.

Ett kretslopp för lokal utveckling
Bidraget skapar möjligheter i hela samhället och gör det till en ännu bättre plats att leva och verka i. När det går bra för bygden går det också bra för banken och då blir det ännu mer pengar över att investera i lokal utveckling. Och så fortsätter bankens, stiftelsernas och bygdens kretslopp att bidra till en positiv utveckling.

Detta kallas alltså Sparbanksidén – och den är lika bra idag som 1835. Det var nämligen då Nora Sparbank bildades och det innebar starten för det som idag är Sparbanken Bergslagen.

Men, det slutar inte där. Förutom att gynna den lokala välfärden och tillväxten via stiftelser gör banken också egna insatser i form av sponsring, stöd till olika projekt och egna initiativ.

Under 2023 återinvesterade Sparbanken Bergslagen och stiftelserna mer än 9 miljoner kronor lokalt. Banken såg till att kundernas pengar gjorde nytta på hemmaplan.

Relaterade länkar:

Dela sidan: