Skriv sökord

Leksands Sparbank: Pressinbjudan: 400 skolungdomar provar labyrintorientering i Gropen i Leksand

Barn- och ungdom Corona I samhället

Senast uppdaterad: 24 maj, 2021

Onsdag 26 maj till fredag 28 maj får 400 skolungdomar chansen att prova labyrintorientering som en del av deras kartkunskap när Leksands Orienteringsklubb och Leksands Sparbank bygger upp en labyrintbana i Gropen i Leksand.

– Man kan orientera på så många olika sätt och det här tillfället är ett roligt och lätt sätt att prova. Alla kan vara med oavsett ålder eller hur snabb man är. Det tar mellan två och tio minuter att ta sig genom en bana, säger Per Spik från Leksands OK, som är initiativtagare till labyrintorienteringen.

Oavsett hur man orienterar så är grunden att lära sig att läsa en karta. Nu får 400 skolungdomar och allmänheten chansen att prova på ytterligare ett sätt att orientera och lära sig att läsa kartan. Per och Leksands OKs mål är att fler ska upptäcka det fantastiska med orientering

– En del springer och tar kontroller på tid, andra orienterar för att upptäcka nya fantastiska ställen istället för att gå eller jogga samma motionsrunda varje gång. Barnfamiljen kanske gör det som en skattjakt och många packar fika i ryggsäcken och gör det som en utflykt, säger Per.

På onsdag 26 maj släpper Leksands OK också kartpaketet Finn & Vinn, en aktivitet de anordnar för 12:e året som blivit populär för alla om vill ta sig ut i skog och mark.

– Under de här 12 åren har många Leksandsbor och turister tagit sig till platser som de aldrig skulle hitta till utan kartan. Vi har en hel del som har besökt över 1000 checkpoints runt om i kommunen. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka nya ställen runt om i Leksand, säger Per.

För den som är nyfiken att lära sig mer om orientering kommer Leksand OK att vid några tillfällen i sommar erbjuda träffar i kartkunskap där man lär ut och ger tips hur man läser och tolkar kartan i naturen. De arrangerar dessutom ett orienteringsläger, Cool School, för skolungdomar från 7 år och uppåt under första veckan på sommarlovet. Lägret är till för de som vill prova på orientering och göra roliga aktiviteter med kompisar, inga förkunskaper i orientering krävs alltså. Mer information om Finn & Vinn och Cool School på www.leksandsok.se.

Labyrintorienteringen är en del av Sommarpepp – prova på-aktiviteter för stora och små

Stillasittandet bland barn, ungdomar och vuxna har ökat under pandemin när många människor och föreningar inte har kunnat utöva eller upptäcka de aktiviteter som de skulle ha gjort ett vanligt år. Det vill Leksands Sparbank tillsammans med bygdens föreningar försöka ändra på genom projektet Sommarpepp.

– Vi vill sänka trösklarna för människor att hitta sina favoritaktiviteter. Det här pandemiåret ska inte bli ett förlorat år för varken människor eller föreningar. Vi hoppas att det här initiativet och föreningarnas alla prova på-aktiviteter hjälper människor att hitta sina nya fritidssysselsättningar. Och det är ett helt fantastiskt utbud av aktiviteter som finns här i bygden, säger Niklas Hagman, projektledare för Sommarpepp på Leksands Sparbank.

Just nu är ett fyrtiotal aktiviteter och föreningar i Leksands, Rättviks och Gagnefs kommuner anmälda till Sommarpepp. Läs mer på www.leksandssparbank.se/sommarpepp.

Pressträff onsdag 26 maj klockan 09.00

Ni får möjlighet att träffa Per Spik som är initiativtagare och projektledare till labyrintorienteringen för Leksands OK och Göran Andersson, orienteringslegend som bland annat bygger labyrintbanor och är initiativtagare till världsorienteringsdagen. Representanter för Leksands Sparbank och Sommarpepp finns också på plats. Välkomna till Gropen i Leksand. Hör av er om ni vill komma någon annan tid.

Kontaktpersoner
Niklas Hagman, projektledare Sommarpepp, Leksands Sparbank, tel 073 027 93 42
Per Spik, initiativtagare och projektledare labyrintorientering, Leksands OK, tel 076 808 82 05

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

Dela sidan: