Skriv sökord

Sparbanken Nord förnyar samarbetet med sjukhusclowner på barnklinikerna i Norrbotten

Barn- och ungdom I samhället
Sparbanken Nord ger 900 000 kronor till Sjukhusclowner

Senast uppdaterad: 21 december, 2023

De senaste åren har Lule Stassteater utbildat nya sjukhusclowner, anställt en Clowngeneral och utökat besöken till barnen som ligger på sjukhus. Det nya avtalet med Sparbanken Nord ger den ideella föreningen 900 000 kr fördelat på tre år. ”Nu kan vi fortsätta utveckla konceptet ytterligare.”

Sparbanken Nords samarbete med Lule Stassteater startade 2019, och riktar sig mot arbetet med sjukhusclowner. Under de år som gått har teaterföreningen utbildat ett tiotal nya sjukhusclowner, anställt en clowngeneral som styr arbetet på deltid samt utökat besöken både på Sunderby sjukhus och på barnkliniken i Gällivare. Nu skriver parterna ett nytt avtal som ger Lule Stassteater 900 000 kronor fördelat på tre år. Pengar som ska gå till att utveckla teaterföreningens samarbete med sjukhusens barnavdelningar ytterligare.

– Det känns viktigt att barn i Norrbotten också får möjligheten att möta den tröst och glädje som sjukhusclownerna kan bidra med. Det är en verksamhet som ofta är förunnat de större universitetssjukhusen, säger Erika Mattsson, chef Hållbarhet och Samhälle på Sparbanken Nord.

Clownerna fokuserar på det friska hos varje barn

Samarbetet gör att Lule Stassteater kan planera fler sjukhusbesök och utbildningar för de anställda clownerna. Dessutom vill föreningen anställa clowner som kan utgå ifrån Gällivare, samt utveckla ett forum där de anställda kan utbyta erfarenheter och stötta varandra.

– Det kan vara tufft att möta de sjuka barnen, samtidigt som clownerna alltid fokuserar på det friska hos varje barn. Våra clowner är välutbildade och professionella, och gör ett fantastiskt arbete hos barnen och deras familjer, säger Sanne Renberg Nyström, producent på Lule Stassteater.

Sjukhusclownernas arbete grundar sig på lyhördhet och ödmjukhet och deras främsta uppgift är att ge tillbaka kontroll, autonomi och självförtroende till de barn de möter. Att ligga på sjukhus innebär en stor påfrestning både för barnet och hela familjen, en tillvaro där skratt ibland kan vara den bästa medicin som finns. Målet de närmaste åren är att clownerna, som alltid jobbar i par, ska göra 60 besök totalt på barnkliniken i Gällivare och Sunderby sjukhus.

– Vi är oerhört tacksamma för det stöd vi får av Sparbanken Nord. Det ger oss möjlighet att fortsätta med det arbete som möter så stor uppskattning, avslutar Sanne Renberg Nyström.

Läs mer om arbetet med sjukhusclownerna här

Om Sparbanken Nord

Sparbanken Nord har kontor i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med ett eget Digitalt kontor. Med en affärsvolym på 65 miljarder kronor och 200 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i regionen där vi verkar. Som sparbank avsätter vi en betydande del av vinsten varje år till samhällsengagemang och hållbar utveckling i lokalsamhället.
www.sparbankennord.se

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: