Skriv sökord

Varbergs Sparbank: En dag för att uppmärksamma sparande!

I samhället
hantera sedlar. Koll på ekonomin. Sparande.

Senast uppdaterad: 30 oktober, 2020

31 oktober är Världsspardagen – eller World Savings Day som den heter internationellt. Värlsspardagen är en uppmaning till eftertanke om hur man förvaltar sina pengar.

Världsspardagen kom till på den internationella Sparbankskongressen i Milano 31 oktober 1924. Sedan dess har Världsspardagen uppmärksammats runt om i världen av sparbanker, skolor och olika organisationer. Grundtanken är att man med ett sparande lägger grunden till trygghet och ekonomisk frihet. Det handlar inte bara om att lägga undan det man kan undvara utan även att öronmärka sitt sparande för olika ändamål som framtida pension, semester och annat.

Den första Sparbanken i Sverige öppnades för 200 år sedan i ett utsatt Sverige. Syftet med Sparbanken var att skapa förutsättningar för alla i samhället att komma igång med sitt sparande för att hjälpa befolkningen ur fattigdomen. Idag är sparandet en minst lika viktig fråga för Sparbanker som det var vid starten – och i Varbergs Sparbank har vi denna veckan delat med oss av bra spartips på vår facebooksida för att hylla sparandet.

Varbergs Sparbanks spartips när du ska starta ett sparande

Börja med en buffert Buffert kan låta lite tråkigt. Men när du står med en tandläkarräkning eller en trasig tvättmaskin så är buffertsparande skönt att falla tillbaka på. Har inget sparande sedan tidigare är det med bufferten du ska börja. Som riktlinje brukar man säga att man bör ha två till tre månaders inkomst i sin buffert.

Spara tio procent av din inkomst Grunden till ekonomisk frihet är att spara minst 10% av din inkomst. Men glöm inte bort, det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Det viktiga är att komma igång och spara det som du har möjlighet till. På sikt blir även små summor stora belopp.

Testa att vara utan pengarna Testa vara utan pengarna du har som ambition att spara. När lönen kommer för du över den summa pengar du vill spara till ditt sparkonto och se helt enkelt om du kan vara utan dem. För över så mycket du hoppas kunna spara till ett olåst konto direkt efter att alla räkningar är betalda. Kan du klara dig, toppen! Inte? Då är det ju bara att föra tillbaka dem.

Dela sidan: