Skriv sökord

Leksands Sparbank: Nu bygger vi ett nytt torn i Siljansnäs

I samhället
Arkitektkontoret AgnasARK i Leksand har ritat utsiktstornet i Siljansnäs.

Senast uppdaterad: 3 november, 2020

Det klassiska landmärket på Björkberget ska återuppstå. Nu bygger Länsstyrelsen i Dalarnas län och ByggPartner ett nytt utsiktstorn vid naturum Dalarna, med stöd av Leksands Sparbank.

Det röda utsiktstornet vid naturum Dalarna i Siljansnäs har varit en magnet för turister sedan det byggdes på 1930-talet. Men en besiktning våren 2015 visade att stora delar av den bärande konstruktionen var angripen av röta och tornet stängdes för besökare. Tornet var i så dåligt skick att det revs hösten 2018 och sedan dess har Björkbergets profil inte varit sig lik. Nu är bygget av ett nytt torn i full gång. Det blir en klassisk konstruktion i massivträ, med en hiss, så att fler får möjlighet att se Siljansbygden från ovan.

– Utsikten från tornet är fantastisk! Det är så roligt att vi snart kan erbjuda våra besökare den här upplevelsen igen, säger Karen Kämpe, föreståndare vid naturum Dalarna i Siljansnäs.

Tornet ska stå klart 2021
Naturvårdsverket har beviljat Länsstyrelsen medel för byggandet av det nya utsiktstornet som ska färdigställas under 2021 med invigning under sommaren. Sedan tidigare har Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn.

– Det gamla tornet hade väldigt många besökare varje år innan det stängdes. Att vi får tillbaka tornet och möjlighet till ännu fler besökare till Siljansnäs och Siljansbygden betyder mycket för människor och företag i besöksnäringen. Därför ville vi stötta satsningen på ett torn i Siljansnäs, säger Björn Rinstad, VD för Leksands Sparbank.

Stort symbolvärde
Byggandet av det nya tornet utförs av ByggPartner som är ett byggbolag med stark känsla för Dalarna. Joakim Lundgren är projektchef på ByggPartner och han är taggad inför uppdraget.

– Vi kände direkt att det här tornet vill vi bygga. Det blir en symbol för Dalarnas starka framtidstro, säger Joakim Lundgren.

Bilden kommer från arkitektkontoret AgnasARK i Leksand som ritat tornet.

Kontakt och mer information:
Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank, 0247-886 75
Karen Kämpe, föreståndare för naturum Dalarna i Siljansnäs, 010-225 03 46
Johan Karlsson, entreprenadchef för ByggPartner, 070-712 95 34

Ämnen
Ekonomi, finans Turism Bygg, fastighet
Taggar
ingen vanlig bank siljansnäs siljan turism siljan dalarna turism leksand
Regioner
Dalarna Leksand

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

Dela sidan: