Skriv sökord

Hur ska vi inspirera och motivera barn och ungdomar till ökad rörelse?

I samhället
motivera barn och ungdomar

Senast uppdaterad: 16 mars, 2020

Kinda-Ydre Sparbank tänkte till och bjöd in en världsstjärna! Idrottsprofilen Carolina Klüft kom till både Kinda och Ydre, där hon föreläste för både högstadieelever och allmänhet som peppades att röra på sig mer och få en bättre hälsa.

– Helt fantastiskt roligt att få hit en världsstjärna som Carolina Klüft! Hälsan är en av vår tids viktigaste frågor. Vi är en bank för livet och genom vårt lokala samhällsengagemang tar vi människors hälsa och välbefinnande på stort allvar, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Under föreläsningar i Kisa och Österbymo – för högstadieelever på dagen och allmänheten på kvällen – delade Carolina Klüft med sig av sina erfarenheter som elitidrottare och människa. Hon lämnar ingen oberörd, varken i dag eller under sin aktiva idrottskarriär. Världsstjärnan väckte stort engagemang, såväl den unga som äldre publiken ställde mängder med frågor efter föreläsningen och hyllade henne med applåder.

– Väldigt intressant att höra Carolina Klüft, som gav mycket energi på scenen. Jag fick med en känsla att förmedla till mina egna barn. Det är viktigt med träning, speciellt för barnen som motvikt till alla skärmar de är fästa vid. Barnens kroppar ska hålla hela livet, säger Kisabon Liselott Sebring.

– Jätteroligt att Carolina Klüft kommit hit. Fantastiskt kul att sparbanken gjort detta möjligt, att bjuda in en stjärna som henne till oss. Jag tycker friidrott är kul och hon var väldigt inspirerande, säger Ydrebon Ingrid Areskoug.

Carolina Klüft arbetar i dag som verksamhetschef för Generation Pep, som jobbar just med att peppa de unga till ökad rörlighet.

– Visst var det en fantastisk känsla att stå på prispallen och få medaljer, men rörelseglädjen jag fick med mig som barn är ändå det viktiga, säger Carolina som nu vill inspirera barn och ungdomar till att röra sig och må bättre.

Carolina berättar att bara tre av tio barn rör sig tillräckligt, enligt rekommendationen minst 60 minuter om dagen. Hon poängterar att den här generationen unga rör på sig för lite, och att det kommer att påverka hälsan.

– Alla har rätt till en god hälsa. Fler behöver jobba för att få folk i rörelse, såsom Kinda-Ydre Sparbank så fint gör. Att banken är med och stöttar fysisk hälsa är fantastiskt. Motionsloppet Bankvarvet är ett jättebra initiativ, säger Carolina Klüft.

Dela sidan: