Skriv sökord

Bergslagens Sparbank: Kampanj lockade fler till Bergslagen

Corona I samhället
En fikaguide och ett reportage om Chris Kläfford som vandrar genom Bergslagen var delar av en lyckad kampanj för besöksnäringen i Bergslagen.

Senast uppdaterad: 13 januari, 2021

Som många andra verksamheter hade Tursam i Bergslagen ett fullspäckat 2020 framför sig. När covid-19 bröt ut omkullkastades alla planer – men genom en nytänkande kampanj blev sommaren trots allt en besökssuccé, tack vare bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Håkan Ceder är verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen som drivs av den ekonomiska föreningen Tursam i Bergslagen. Medlemmarna i föreningen består av de fyra kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg.

– Vi finns till för att locka fler besökare till våra destinationer. I det arbetet ingår gemensamma marknadsföringsinsatser, destinationsutveckling och samverkan med bolag, föreningar och ideella organisationer, berättar Håkan Ceder.

Inför 2020 hade destinationen en tydlig aktivitetsplan för året, men utbrottet av covid-19 förändrade allt – exempelvis fick de populära Seniordagarna i Kungsträdgården, Stockholm, ställas in.

– Men vi kunde ju inte sitta och avvakta för det. Därför började vi spåna om vad vi kunde göras istället. Resultatet blev kampanjen ”Sommaren i Bergslagen”, säger Håkan Ceder.

Sommaren i Bergslagen
Målsättningen med kampanjen var att nå ut till Örebroregionen med fokus på lockande natur- och kulturupplevelser i Bergslagen. Därutöver ville man lyfta fram de senaste årens starka tillväxt av lokalproducerade smaker från Bergslagen. För finansiering söktes bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse, vilket möjliggjorde att flera olika insatser kunde genomföras.
Den första delen i kampanjen var en krysslista med de över 100 naturreservat som fanns i Bergslagen. Nästa steg var att även förnya turistkartorna med en ny baksida med uppmaningen att varva en av sex sjöar under sommaren.

– Vår stora satsning var en trycksak på åtta sidor som skickades ut till 80 000 hushåll. Den innehöll bland annat en fikaguide och ett reportage om Chris Kläfford som vandrar genom Bergslagen, berättar Håkan Ceder.

Ytterligare insatser var ett antal annonser i exempelvis Nerikes Allehanda, Handelsstaden Örebro och magasin med rikstäckning. Även två filmer producerades med fokus på cykling och att ”hitta ut” i Bergslagen.

– Därutöver tog vi även fram ett antal utbildningsfilmer som riktar sig mot företag och deras frontpersonal med tips om hur man kan visa upp Bergslagen på bästa sätt, tillägger Håkan Ceder

Nytänk som gav resultat
Kampanjen har varit en stor framgång på flera fronter, vilket märkts i såväl digitala kanaler som på fysiska platser:

  • 1000 nya följare på Facebook #ibergslagen
  •  500 nya följare på Instagram #ibergslagen
  •  20% fler beställningar av den tryckta broschyren än föregående år
  •  60% ökning av besökare på webbplatsen www.bergslagen.se, mellan den 1 juni till mitten av augusti, varav boende i Örebro ökat med 80%
  •  Flera kaféer rapporterar om många besökare under sommaren
  •  Loka Brunn har haft sin bästa sommar sedan 2010
  •  Aktuell statistik från SCB visar på en ökning på mer än 8 000 gästnätter under juli och augusti.

– Det känns jättekul att kampanjen gått så bra. Bidraget från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse har gjort stor skillnad för vårt arbete. Dessutom har kampanjen bidragit till att fler företag inom besöksnäringen klarat sig bättre genom coronakrisen, avslutar Håkan Ceder.

Bergslagens Sparbank verkar i och för Bergslagen. Du känner igen oss på det lokala engagemanget och vårt starka kundfokus. Vi finns där våra kunder finns och utgår alltid ifrån kundens behov, när vi utformar rätt produkter och tjänster för kunden.

Vi vet att en fungerande bank är viktigt för att marknaden ska vara välmående. Genom ett ytterst decentraliserat arbetssätt ihop med både lokala kontor och modern teknik, är vi i princip tillgängliga för kunden dygnet runt. Vi har privat- och företagsrådgivare med mandat att fatta egna beslut i affärsfrågor som berör kunden. Det betyder snabba beslut och klara besked för kunden.

Genom egna projekt och sponsring som exempelvis Drömjobbet och Bergslagens Sparbank Cup, eller via vår ägare, Sparbanksstiftelsen Bergslagen, bidrar vi till Näringsliv, Forskning, Utbildning, Idrott och Kultur i Bergslagen. Därmed är varje kund i Bergslagens Sparbank med och utvecklar samhället vi bor och verkar i. Eller som vi brukar säga; Tillsammans berikar vi Bergslagen.

Dela sidan: