Skriv sökord

Sparbankerna får mikro- och småföretag att växa med Navigator Scale Up

Aktuellt Företagande
Sparbankerna får mikro- och småföretag att växa med Stiftelsen Navigator Scale Up
Vässa företagets tillväxtmotorer med en navigator från Navigator Scale Up

Senast uppdaterad: 3 februari, 2023

Alla vinner på när mikro- och småföretag växer eftersom de skapar fler jobb och ökar produktiviteten i landet. Därför satsar Sparbankernas Riksförbund på stiftelsen Navigator Scale Up. Erfarna entreprenörer så kallade navigatorer stärker företag, på upp till 49 anställda, som har ambitionen att växa.

Navigator Scale Up arbetar med att skapa noder mellan en eller flera lokala Sparbanker och en närliggande mötesplats för företag och innovationer, till exempel en Science Park. Sparbankens företagsrådgivare erbjuder företag som vill växa och utvecklas att ta hjälp av fyra navigatorer. Dessa navigatorer hjälper företaget under 2 års tid, genom att skapa en långsiktig och hållbar utveckling av företaget.

Företag med navigator blir mer framgångsrika

Mycket forskning visar på att extern kompetens är viktigt för att få företag att växa. Lokala banker, vilket Sparbanker är, är viktiga för att företag ska växa. Mikaela Backman, forskare från Internationella Handelshögskolan i Jönköping har kommit fram till att lokala banker ökar produktiviteten i existerande bolag och ökar nyföretagandet i regionen. De påverkar även företagsfloran.

Extern kompetens skapar uthålliga företag, som är mer innovativa och framgångsrika. De skapar även konkurrensfördelar och utgör en nyckelfaktor för skalbara bolags tillväxt, enligt Hans Lööf och Börje Johansson forskare på KTH Cesis.

– Navigator Scale Up är ett samhällsengagemang som alla vinner på. Tillväxt är något som lönar sig för alla. Får vi fler växande företag så skapar vi fler jobb, säger Björn Elfstrand, vd Sparbankernas Riksförbund.

Företag över 10 anställda…

  • är mer digitala och innovativa
  • har miljöpolicys och avsätter tid och resurser för hållbarhetsarbete
  • anställer fler och har högre framtidstro
  • högre löner och kompetensutveckling av personal
  • högre lönsamhet och produktivitet

Källa: Tillväxtverket

Läs mer på navigatorscaleup.eu
Läs mer om Sparbankernas satsning på Stiftelsen Navigator Scale Up

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: