Skriv sökord

Sparbanken Nord lanserar Föreningsmiljonerna – extra stöd till föreningar för barn och unga

Barn- och ungdomsidrott I samhället
Sparbanken Nord lanserar Föreningsmiljonen – extra stöd till föreningar för barn och unga
— Vi vill med detta extra stöd fokusera på verksamheter för barn och unga samt parasport, säger vd Gunnar Eikeland och Erika Mattsson, chef Hållbarhet och Samhälle, Sparbanken Nord.

Senast uppdaterad: 3 februari, 2023

Sparbanken Nord avsätter 5 miljoner extra till föreningslivet i regionen. Pengarna ska gå till föreningarnas ökade kostnader i och med det ekonomiska läget. ”Vi vill fokusera på verksamheter för barn och unga samt parasport.”

Det ekonomiska läget i samhället har gjort att föreningar runt om i regionen ser sina omkostnader öka. Främst är det kostnader för resor, inköp av material och till viss del uppvärmning som dragit iväg och nu riskerar att påverka verksamheten.

Riksidrottsförbundet bekräftar bilden av föreningars ekonomiska utmaningar och pekar på en idrottsrörelse som fortfarande återhämtar sig från effekterna av pandemin.

– Som sparbank vill vi vara en långsiktig och hållbar kraft i samhället. Det lokala och ideella föreningslivet ser vi som en mycket viktig del i barn och ungas fritid och gemenskap. Därför har vi genom vårt samhällsengagemang avsatt 5 miljoner kronor som stöd till dessa föreningar, säger Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord.

Ger stöd till kämpande föreningar i svåra tider

– De allra flesta föreningar kämpar för att få ihop sin ekonomi redan som det är. Att kostnaderna nu ökar i samhället är ett dråpslag för de som redan har det tufft, säger Erika Mattsson chef Hållbarhet och Samhälle, Sparbanken Nord.

Föreningar i Norrbotten och norra Västerbotten med barn- och ungdomsverksamhet samt parasport kan ansöka om stödet, som ges i form av en trappa mellan 10 000 kr och 200 000 kr utifrån kostnadsökningar och verksamhetens omfattning. Första ansökningsperioden pågår fram till 28 februari, för beslut senast 31 mars. Ansökan kan göras via Sparbanken Nords hemsida.

– Det är viktigt att föreningarna kan fortsätta med sin verksamhet, och att de ges möjlighet att ställa om. Vi önskar att barn och ungdomars aktiviteter påverkas så lite som möjligt av det ekonomiska läget, samt att familjer så långt det går slipper höjda medlemsavgifter, säger Erika Mattsson.

Förutom stöd till barn-och ungdomsföreningar ökar Sparbanken Nord samarbetet med de elitsatsande damlag där partnerskap finns. Piteå IF Dam, Luleå Hockey/MSSK, Boden handboll och Luleå basket får 200 000 kr vardera i utökad sponsring.

Om Sparbanken Nord

Som sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor. Välkommen in på något av våra kontor, ring oss på 0771-23 00 23 eller besök oss på sparbankennord.se

Dela sidan: