Skriv sökord

Sparbanken Nord har bidragit till att stugan på Ädnamvaara återfått sin forna glans

I samhället
Sparbanken Nord

Senast uppdaterad: 10 maj, 2021

På lågfjället Ädnamvaara hittar du utflyktsmålet som är många kirunabors favoritdestination, av många kallad Kirunas utflyktspärla. Stugan som du når efter cirka 7 km på skidor eller skoter fungerar även som café under vårvintern när vädret tillåter. Serveringen drivs av elever i klass 7 på Friluftsskolan Vargen med föräldrar och när skidspåret är nydraget, då vet du att stugan är öppen.

Det finns de som påstår Ädnamvaarastugan är så nära en institution man kan komma i Kirunas friluftsliv och att så gott som alla på orten har en relation till platsen och stugan. Friluftsfrämjandet i Kiruna har med små medel men stort ideellt engagemang under många år arbetat för att stugan ska vara tillgänglig och öppen för alla.

Stängt under pandemin

Åren och fjällvädret har dock satt sina spår på den populära stugan och renoveringsbehovet har under lång tid varit stort. När stugan nu varit stängd på grund av pandemin så aktualiserades frågan på nytt. Otto Andersson, kontorschef på Sparbanken Nord fick höra talas om behovet och tog kontakt med Friluftsfrämjandet.

– Det var en omfattande renovering som krävdes och det kostar mer än föreningen klarar, säger Johan Svensson, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kiruna. När Sparbanken Nord hörde av sig blev det äntligen möjligt att klara den upprustning stugan så länge varit i behov av.

Otto Andersson är glad över att kunna bidra till att bevara den viktiga mötesplatsen genom bankens samhällsengagemang, och vill även passa på att lyfta det ovärderliga ideella arbetet i projektet.

– Det känns värdefullt att kunna vara en del i att Ädnamvaarastugan nu återfått sin ursprungliga glans. Vi vill tacka alla ideella hjältar som visat så stort engagemang genom åren, och våra kunder som gör vårt samhällsengagemang möjligt.

Omfattande renovering både ute och inne

Kommunen och Copperstone Resources hakade på finansieringen och nu har stugan fått ett helt nytt skal; ny isolering, fasad, tak och fönster. En ny farstubro och ett vindskydd vid grillplatsen är också på plats. Nu är planen att fortsätta med stugans interiör med en uppdatering av kaminer och kök. Föreningen hoppas också kunna fixa uteplatsen så småningom och drömmer om att kunna bygga en fin och praktisk altan som skulle bli välanvänd av alla besökare.

– Vi är så tacksamma för Sparbanken Nords stöd, avslutar Johan Svensson. Deras finansiering var en absolut förutsättning för att renoveringen skulle kunna blir av. Nu ser vi fram emot lite normala tider med många besök uppe vid stugan!

Vi önskar Friluftsfrämjandet i Kiruna och alla besökare ett stort lycka till och många fina dagar i Adnamvaarastugan!

Dela sidan: