Skriv sökord

Elin Marakatt får Sparbanken Nords litteraturstipendium

I samhället Kultur
Elin Marakatt, sparbanken nord litteraturpris
Elin Marakatt vid utdelningen på "Norrbotten berättar" där hon mottog Sparbanken Nords Litteraturpris för 2023.

Senast uppdaterad: 8 januari, 2024

Sparbanken Nords litteraturstipendium 2023 tilldelas den samiska barnboksförfattaren som skriver de böcker hon själv saknade som barn. ”Jag vill berätta våra historier, och det här ger motivation att skriva fler böcker”, säger en glad Elin Marakatt.

Litteraturstipendiet delas ut för sjunde året i rad i samarbete med Kiruna Bokfestival. Syftet med priset är att lyfta människor som stimulerar och utvecklar litteraturen i Kiruna.

Elin Marakatt får priset med följande motivering:

”Elin Marakatt skriver de böcker hon själv saknade som barn och ser till att de översätts till många olika språk, framför allt minoritetsspråken i norr. Hennes berättelser är inspirerade av livet i Idivuoma och den samiska kulturen vilket ger en genuin känsla till böckerna. Hennes stora kärlek till språket och skrivande genomsyrar allt hon gör, därför är hon 2023 års mottagare av Sparbanken Nords litteraturstipendium.”

– Wow, så kul! Det här ger mig motivation att skriva fler böcker, säger Elin Marakatt när hon får kännedom om stipendiet.

Elin Marakatt är författare, journalist, översättare och renskötare. Dessutom skriver hon både manus till och regisserar film. Elin är född och uppvuxen i Idivuoma och har nordsamiska som modersmål. Hon debuterade 2020 med boken Sáve Sápmi, och har därefter skrivit ytterligare fem böcker som översatts på en rad olika språk, där de samiska språken är tongivande. Saknaden av böcker som speglade det egna livet fick Elin att senare bli författare. Just nu planerar hon utgivningen av den sjunde boken och skriver filmmanus.

– Min första kortfilm Biru – Unborn hade världspremiär på Sundance Filmfestival i början av 2023, och just nu håller jag på med min första långfilm, Mannet Dearvan – Last farwell. Det är ett mystiskt drama om tvångsförflyttningarna som drabbade min släkt, berättar hon.

Elin Marakatt ökar kännedomen om Sápmi

Otto Andersson, kontorschef på Sparbanken Nord i Kiruna och ansvarig för bankens samhällsengagemang på orten, delade ut litteraturstipendiet under talkshowen ”Norrbotten berättar”.

– Det är en ynnest att få vara en del av detta kulturarrangemang. Jag är alltid en stolt Kirunabo, och idag lite extra, säger Otto Andersson.

– Elin Marakatt är en riktigt värdig pristagare, fortsätter han. Hon gör en viktig insats för att öka kännedomen om livet i Sápmi, och ger samtidigt en tillhörighet för både barn och vuxna med samiskt ursprung, avslutar Otto Andersson.

Tidigare mottagare av Sparbanken Nords litteraturstipendium

2022 – Daniel Åberg
2021 – Anna Kuru
2020 – Lars Alm
2019 – Ravda Lágádus/Ravda förlag
2018 – Agge Theander
2017 – Carina Kero Esberg

Om Sparbanken Nord

Som sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor. Välkommen in på något av våra kontor, ring oss på 0771-23 00 23 eller besök oss på sparbankennord.se

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: