Skriv sökord

Ekonomitips inför årsskiftet: Så får du koll på avdragen

Aktuellt
ekonomitips, budgettips, höstbudget, veckopengens dag, deklarera för tidig skatteåterbäring,boendekostnad, Arturo Arques, sparbankerna och Swedbanks privatekonom, boindex, boendebostad, bolån, bostadslån
Arturo Arques, Sparbankernas och Swedbanks privatekonom

Senast uppdaterad: 21 december, 2022

Det är dags att se över ekonomin inför nästa år. Genom att betala för årets rot- och rutarbeten före årsskiftet och få koll på avdrag, omfördelning av ränteutgifter och kvittningar av aktieaffärer kan du förbättra din ekonomi. Det och flera tips ger Arturo Arques, Sparbankernas och Swedbanks privatekonom inför årsskiftet.

– Nu är det hög tid att summera hur det gick med hushållets ekonomi under året och planera för sådant du vill ändra på inför nästa år. Passa också på att göra en budget och försök att öka ditt sparande om det finns utrymme för det, säger Arturo Arques Swedbanks och sparbankernas privatekonom.

Skattereduktion för grön teknik

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det fungerar på liknande sätt som med rot- och rutavdrag, men är en egen skattereduktion. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år.

Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. Skattereduktionen vid installation av solceller är 15 procent medan du kan få 50 procent av kostnaden för installation av laddstolpe för elbil och system för lagring av egenproducerad el.

– Från och med den 1 januari 2023 är det mer förmånligt att installera solceller som låter dig generera egen elektricitet. Avdraget på fakturan höjs från 15 till 20 procent. För den som kan vänta med sin installation kan det vara värt att vänta till 2023, säger Arturo Arques.

Det här gäller för rot- och rutavdrag

När du anlitar ett företag för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad kan du få rotavdrag för delar av arbetskostnaden. Du kan också få rutavdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning. Rot- och rutavdraget räknas ihop och får tillsammans uppgå till 75 000 kronor per år och privatperson.

– Det är viktigt att komma ihåg att rut- och rotavdragen räknas per person och att det ska finnas tillräckligt mycket skatt att göra avdraget från. De avdrag du som privatperson får göra sker utifrån en bestämd ordning där till exempel ränteavdrag kommer före rut- och rotavdrag. Det innebär att om du efter ränteavdrag inte har tillräckligt mycket skatt kvar att dra av mot kan du heller inte nyttja avdragsrätten för rut och rot fullt ut, säger Arturo Arques.

Fler detaljer, avdrag och saker att tänka på hittar du i bilagan

Dela sidan: