Skriv sökord

Tjustbygdens Sparbank vill locka fler unga att tävla i ekonomi

I samhället Skola
tävla i ekonomi, Christoffer Olsson, Ungdomsekonom, Tjustbygdens Sparbank
Christoffer Olsson, Ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank

Senast uppdaterad: 24 februari, 2021

Under Global Money Week 22-26 mars finns det möjlighet för högstadieklasser att delta i en digital frågesport om privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. För att få fler klasser att ställa upp så kommer Tjustbygdens Sparbank lotta ut priser bland deltagande klasser från kommunen.

Global Money Week arrangeras för att öka kunskapen inom privatekonomi hos framförallt barn och unga. I Sverige och Europa genomförs tävlingen European Money Quiz för årskurserna 7-9. Frågorna handlar om privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Bästa klass i Sverige får tävla i den europeiska finalen i april. Tävlingen som pågår 1-26 mars i Sverige är framtagen av Svenska Bankföreningen och tävlingsfrågorna är neutrala och det förekommer ingen produkt eller företagsreklam.

– Vi ser att tävlingen kan vara ett bra sätt att lyfta flera viktiga frågor. Många unga vuxna önskar att de fått lära sig mer om ekonomi i skolan, och det här kan bara ett bra tillfälle att prata om sparande, lån och digital säkerhet, säger Christoffer Olsson, Ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank.

Klasserna kan vinna 2000 kronor till klasskassan

För två år sedan var det inga klasser som tävlade från Västerviks kommun. Med förra året fick alla tävlande klasser vara med i utlottningen av ett lokalt pris instiftat av Tjustbygdens Sparbank. Då tävlade 10 klasser från Västervik – alla från Ludvigsborgsskolan, och tre klasser vann 2000 kr var till klasskassan.

– Lärare som deltagit med sina klasser berättade att innehållet var bra och att eleverna tyckte det var roligt, samt att det skapade bra samtal i klasserna, vi hoppas därför att fler klasser och skolor är med och tävlar i år, säger Lotti Jilsmo på Sparbanksstiftelsen.

Bland de deltagande klasserna i Västerviks kommun kommer Tjustbygdens Sparbank även i år lotta ut tre priser á 2000 kr. Pengarna kan sparas till en klasskassa, eller för att köpa pizza till skolavslutningen – helt upp till klassen att besluta.

Läs mer om tävlingen: tjustbanken.se/sparbanksstiftelsen/inspirerande-projekt/money-week

Dela sidan: