Skriv sökord

Sparbanksdagen 30 oktober – Sparbanksidén fyller 200 år i Sverige

Aktuellt Sparbanksidén

Senast uppdaterad: 30 oktober, 2020

För första gången firas den 30 oktober en nationell Sparbanksdag. Den uppmärksammar att Sparbanksidén fyller 200 år i Sverige och samtidigt står starkare än någonsin. Sparbanksidén är idag en garant för den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna. Datumet är valt eftersom Världsspardagen infaller 31 oktober, något som firas på flera kontinenter över hela världen.

Världsspardagen arrangeras av Word Savings Banks Institute (WSBI) med nära 7000 sparbanker som medlemmar i över 90 länder. Världsspardagen sätter fokus på sparandets stora möjligheter för individen.

Sparbanksdagen, som de 58 medlemmarna i Sparbankernas Riksförbund genomför gemensamt, har temat finansiell infrastruktur och samhällsutveckling utanför Sveriges storstadsområden.

Sparbankerna – Sveriges femte största (grupp av) banker – är idag viktigare än någonsin för kapitalförsörjning till företag och hushåll på sina verksamhetsorter. Totalt servar Sparbankerna drygt 2,2 miljoner kunder i 19 landskap och omkring 1/3 av Sveriges kommuner. Därmed är Sparbankerna i praktiken avgörande för möjligheterna att leva och driva företag i stora delar av Sverige.

Sparbankerna fungerar även som katalysator för samhällsutvecklingen i stort. Med närmare en halv miljard kronor i bidrag varje år till drygt 5 500 föreningar gör sparbankerna skillnad för medborgarna genom satsningar inom utbildning, idrott, forskning, kultur och lokalt näringsliv.

Dela sidan: