Skriv sökord

Många håller igen på julhandeln och skär ner på utgifterna inför 2024

Aktuellt
ekonomitips, budgettips, höstbudget, veckopengens dag, deklarera för tidig skatteåterbäring,boendekostnad, Arturo Arques, sparbankerna och Swedbanks privatekonom, boindex, boendebostad, bolån, bostadslån

Senast uppdaterad: 13 december, 2023

Trots signaler om lågkonjunktur ökar optimismen om den egna ekonomin bland svenska hushåll. Men det pressade kostnadsläget gör att många skär ner bland sina utgifter och planerar att hålla igen både på årets julinköp och på sin konsumtion under nästa år. Det visar en undersökning från Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.

23 procent av hushållen tror att den egna ekonomin kommer att förbättras 2024. Det är en ökning jämfört med förra året, då 17 procent trodde på en bättre privatekonomi och hela 37 procent räknade med en sämre ekonomi.

– Trots en ökad optimism är det många som håller hårt i plånboken. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många väljer att ta det säkra före det osäkra och håller igen på konsumtionen. Den redan hårt pressade detaljhandeln ska därför inte räkna med någon rekordförsäljning under jul och nyår, säger Arturo Arques Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Billigare julklappar i år, färre restaurangbesök och shopping 2024

Bland de svenska hushållen planerar 28 procent att lägga mindre pengar på julfirandet i år. Två av tre uppger att de kommer lägga maximalt 3 500 kronor på julklappar och lika mycket på mat och dryck. Många planerar att hålla igen även under nästa år.

– Det är ingen tvekan om att hushållen tvingas dra åt svångremmen. Många försöker begränsa effekten av den försämrade köpkraften genom att dra ner på såväl jul- och nyårsfirandet som på småköp, kläder, skor och restaurangbesök, säger Arturo Arques.

Många har tagit av sparandet eller lånat till mat

Många hushåll har anpassat sin ekonomi för högre matkostnader, och under det senaste halvåret har 22 procent tagit av sitt sparande för att köpa mat. För nära 10 procent har de höga matpriserna medfört att de minskat eller helt slutat att spara. För hushåll med små marginaler är läget särskilt tufft. Av de hushåll som planerar att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirande i år har 36 procent tagit av sitt sparande och tio procent lånat pengar för att köpa mat någon gång under de senaste sex månaderna.

– Undersökningen visar tydligt att hushåll med små marginaler drabbas hårt av hög inflation. Inflationsbekämpning i kombination med riktat stöd till de mest utsatta bör vara högsta prioritet, säger Arturo Arques.

Läs hela rapporten Hushållens konsumtionsplaner jul och nyår 2023

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: