Skriv sökord

Vinnare i Kinda-Ydre Sparbanks Fondmästerskap

I samhället
Vinnare med guldhattar! Klass 9A på Ydreskolan vann Fondmästerskapen. Läraren Anna-Karin Dahlstedt jublar tillsammans med sina elever. Längst till vänster ses Jörgen Petersson från Kinda-Ydre Sparbank som höll i tävlingen. Foto: Stefan Holgersson

Senast uppdaterad: 12 april, 2024

Med guldhattar och prischeckar firade Kinda-Ydre Sparbank vinnarna i Fondmästerskapen. Det är både en tävling och utbildning på samma gång för elever i årskurs 9.

– Jag visste inget om fonder innan Fondmästerskapen. Jag har lärt mig mycket om hur man ska göra. Det får jag nytta av när jag flyttar hemifrån. Prispengarna kommer vi att använda till klassresan och för att hitta på något tillsammans, säger Julia Granath, elev i vinnarklassen 9A på Ydreskolan.

För åttonde året i rad arrangerades Fondmästerskapen av Kinda-Ydre Sparbank. Tidigare år har enbart niondeklassare i Kinda deltagit, men denna omgång fick de fyra medverkande Kindaklasserna tävla mot två Ydreklasser.

– Det har varit ett stort engagemang bland eleverna. Fondmästerskapen är både en tävling och utbildning på samma gång. För oss som Sparbank är det helt naturligt att lära ut om sparande, och särskilt viktigt att ge ungdomar värdefulla lärdomar inför ett livslångt sparande och en välplanerad privatekonomi, säger placeringsspecialisten Jörgen Petersson som höll i Fondmästerskapen.

Klasserna har aldrig tidigare lyckats så bra

Varje klass i årskurs nio fick 100 000 fiktiva kronor att placera i max fem fonder, med minst 10 000 kronor i vardera. De har fått byta fonder två gånger under den halvårslånga tävlingen, som pågått oktober – mars. De har haft tillgång till hela Fondtorget med cirka 500 fonder att välja bland.

– Klasserna har aldrig tidigare lyckats så bra som denna omgång av Fondmästerskapen. Att som vinnarlaget få en värdeökning med 25 procent på sex månader är väldigt bra. Deras fondval med amerikanska teknikbolag visade sig vara avgörande för segern, säger Jörgen.

Resultat:

  1. Klass 9A Ydre + 25,6 %,
  2. 9B Ydre + 21,5 %,
  3. 9D Kinda + 21,0 %,
  4. 9A Kinda + 20,7 %,
  5. 9B Kinda + 17,7 %
  6. 9C Kinda + 17,1 %.
  7. Lärarnas lag + 15,6 %.

Vinnande 9 A Ydre vann 9 000 kronor, att använda till att göra något roligt tillsammans för hela klassen. 9B Ydre kom tvåa och vann 6 000 kronor till klassen. Eftersom alla klasser klarade en värdeökning på minst 3 procent får var och en av Kinda-klasserna en prischeck på 3 000 kronor.

Om Kinda-Ydre Sparbank – kundernas bank

Kinda-Ydre Sparbank grundades 1866 och är främst verksam i Kinda, Ydre och södra delen av Linköping. Ett 25-tal medarbetare jobbar på kontoren i Kisa, Österbymo, Rimforsa och Horn. Banken har cirka 17 000 kunder. Privatpersoner och företag erbjuds tjänster inom bank, försäkring, fastighetsförmedling och juridik.

Kinda-Ydre Sparbank har inga aktieägare, utan är en fristående och självständig sparbank. Det är kunderna tillsammans som genom utsedda huvudmän bestämmer och har inflytande över banken. Delar av vinsten går tillbaka till det lokala samhället. Affärsvolymen, d v s summan av in- och utlåning, är drygt 11,3 miljarder kronor. Mer info på www.kindaydresparbank.se

Dela sidan: