Skriv sökord

Sörmlandsfonden fyller 10 år

I samhället Näringslivet
Thomas Karlsson, Sörmlandsfonden. Tillväxtbolag
Thomas Karlsson, vd Sörmlandsfonden

Senast uppdaterad: 24 november, 2021

Sörmlandsfonden bildades 2011 med syfte att skapa möjlighet för riskfyllda entreprenöriella satsningar att utvecklas i Sörmland. Nu firar vi tioårsjubileum med Sörmlandsnäste och samtal om vad riskvilligt kapital kan innebära för länet.

− Tillgång på riskvilligt kapital är en av de största utmaningarna för att kunna utveckla bolag och därmed generera arbetstillfällen och tillväxt. Men jag vill också trycka på vad Sörmlandsfonden långsiktigt arbetar för. Vi vill se Sörmland som en av Sveriges främsta tillväxtregioner, säger Thomas Karlsson, Sörmlandsfondens vd.

Ackumulerat har konceptet skapat runt 400 helårsarbeten hos portföljbolagen och uppskattningsvis ytterligare 2 000 helårsarbeten hos olika leverantörer och partners.

Sörmlandsfonden är ett nätverk av investeringsvilliga affärsänglar

Sörmlandsfonden är ett unikt koncept, med eget kapital i kombination med ett nätverk av investeringsvilliga affärsänglar som aktivt går in i bolagen. Affärsänglarnas engagemang varierar och kan växla över tid, men konkret kan det handla om att agera bollplank åt företagsledningen, ta plats i styrelsen eller förmedla operativ kompetens och så vidare. Nätverket består för närvarande av omkring 40 aktiva sörmländska affärsänglar och övriga investerare.

Sörmlandsfonden har sedan starten investerat i 20 företag tillsammans med affärsänglarna. De totala investeringarna uppgår till nästan 200 miljoner i dessa företag. I februari i år gjorde Sörmlandsfonden sina två första exits när aktierna i företagen WeHunt Nordic AB respektive Nordiska Klimatfabriken AB såldes.

Idag, 24 november, firar vi jubilaren genom att summera de första 10 åren och blicka framåt på hur vi tillsammans kan utveckla Sörmland till ett av Sveriges bästa län för riskfyllda bolagssatsningar.

Diskussion kring riskvilligt kapital och presentation av konceptet och arbetstillfällen som hittills har skapats. I samtalet deltar bland andra entreprenörerna Theodor Storm, WeHunt Nordic AB, samt Mikael Borg och Håkan Friberg, Nordiska Klimatfabriken AB, som för första gången presenterar sina egna reflektioner på företagssatsningarna – från start till exit.

Mer om Sörmlandsfonden

Sörmlandsfonden ägs av Sörmlands Sparbank, Sparbanken Rekarne och Länsförsäkringar Södermanland. Fonden har ett eget investeringskapital och gör aktiva ägarinvesteringar i tillväxtbolag. Tillsammans med affärsänglar har Sörmlandsfonden hittills investerat cirka 200 miljoner i sörmländska bolag.

Kontakt

Annika Helg, vd Sparbanken Rekarne,
Tel: 016-15 81 19, mejl: annika.helg@sparbankenrekarne.se

Emil Gimlander, företagschef Sörmlands Sparbank,
Tel: 0150-758 61, mejl: emil.gimlander@sormlandssparbank.se

Lena Högfeldt, vd Länsförsäkringar Södermanland,
Tel: 070-467 39 31, mejl: lena.hogfeldt@lfs.se

Dela sidan: