Skriv sökord

Så klarar du ekonomin i höst: ”Stoppa inte huvudet i sanden”

Aktuellt
Leksands Sparbank Pär Knis
Pär Knis, Kreditchef på Leksands Sparbank.

Senast uppdaterad: 25 september, 2023

Boräntorna fortsätter stiga, börsen svajar och hushållens ekonomi blir alltmer ansträngd. Det ekonomiska läget är minst sagt osäkert och med förra årets höga elpriser i minnet är många oroliga inför den kommande vintern. Men det går att förbereda sig och ta kontroll över sin ekonomi. Här förklarar Sparbankschefen hur.

Det är tuffa tider för Sverige och svenska hushåll. Oron över att klara ekonomin är stor bland privatpersoner och osäkerheten inför hur läget kommer att utvecklas spär på känslan ytterligare. Men osäkerheten är något vi kommer att få leva med, enligt Pär Knis, kreditchef på Leksands Sparbank.

– Just nu är läget osäkert. Räntorna kommer att gå upp mer än vad vi trott tidigare, vilket ger ökade kostnader för både hushåll och företag. Boendekostnader kommer att öka, oberoende om du bor i lägenhet eller villa. Sen är elpriserna svåra att sia om, men enligt bedömningarna kommer de att etablera sig på en högre nivå än historiskt, men inte lika höga som förra vintern, säger Pär Knis.

Matpriserna är en källa till oro

Matpriserna är ytterligare en källa till oro och ett ämne som är en ständigt återkommande diskussion.

– Matpriserna hänger mycket ihop med valutan. Vi importerar väldigt många varor till Sverige och när kronan är svag importerar vi också inflation och höga priser. Matpriserna sjönk något under augusti men det är fortfarande osäkerhet kring den framtida prisutvecklingen. Det gäller inte bara matpriserna, utan det mesta kopplat till hushållets konsumtion, fortsätter Pär Knis.

Ta hjälp om ni får det tufft

Även om ekonomi är det stora samtalsämnet i många sammanhang, betonar Pär Knis att det i vissa hushåll inte diskuteras i den utsträckning det skulle behövas.

– Många har svårt att ta steget och agera vid oro över ekonomin. I ett sådant här läge är det sämsta man kan göra att stoppa huvudet i sanden, även om det tyvärr är det vanligaste. Man kanske skäms över att behöva vända sig till bank, leverantörer, släkt och vänner och börja prata. Men det allra, allra viktigaste är att börja prata och ta kontakt med företag och leverantörer så tidigt som möjligt. Då går det att göra något innan det har gått för långt, uppmanar Pär Knis.

Gå igenom er budget

För den som vill öka chansen att klara ekonomin i höst är det allra viktigaste att titta sig själv – och sin ekonomi – i spegeln.

– Alltför många har inget grepp om hur mycket man spenderar och var pengarna försvinner. Dra ut ett kontoutdrag för ett par månader tillbaka i tiden, sätt er tillsammans och se vad ni lägger pengarna på. Hur mycket köper ni mat för varje månad? Hur mycket går till olika abonnemang, till att tanka bilen, till kläder, fritidsintressen, boendekostnader och el. Det är också värt att se över sin lånesituation och kreditmix och försöka komma ner i ränta samt se över avtal och abonnemang, avslutar Pär Knis.

Läs fler tips från Leksands Sparbank 

Dela sidan:
Tidigare inlägg