Skriv sökord

Kinda-Ydre Sparbanks Idéfond delar ut 1,8 miljoner till 29 föreningar

I samhället
Kinda Ydre Sparbanks idéfonds kommitté
Fondkommittén har haft ett gediget jobb med att fördela pengarna i Idéfonden. Från vänster ses huvudmännen Pontus Kilebrand och Lotti Andersson, vd Johan Widerström, huvudmännen Tomas Johansson och Emma Eriksson-Rinlid samt Martina Isaxon, personalrepresentant.

Senast uppdaterad: 7 september, 2023

Nu är det klart hur den stora potten på 1,8 miljoner kronor i Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond Idéfonden ska fördelas.
– Vår unika fond riktar sig framför allt till det lokala föreningslivet. Det känns väldigt roligt och stimulerande att på detta vis kunna tillföra positiv energi och skapa nya möjligheter för utveckling av bygden, säger VD Johan Widerström.

Idéfonden startade 2018 på initiativ av huvudmännen, som representerar kunderna i Kinda-Ydre Sparbank. 2023 är sjätte året som pengar fördelas ur Idéfonden, som fått ett stort genomslag lokalt.

– Satsningen ligger helt i linje med vårt breda samhällsengagemang. Det betyder mycket för invånarna att leva i en bygd som utvecklas på ett positivt sätt. Vi är en lokal bank som kan och vill göra skillnad genom att gynna utvecklingen och möjliggöra nya spännande projekt, säger Johan Widerström.

Totalt skickades ett 50-tal ansökningar på sammanlagt nära fem miljoner kronor in till Kinda-Ydre Sparbank. 29 av de sökande tilldelas bidrag ur Idéfonden. Det är betydande belopp som fördelas, fler större belopp jämfört med tidigare år. Åtta föreningar får vardera 100 000 kronor eller mer. Dessa är: Veteranmotorklubben Ydre 150 000 kronor, Asby Alpina 150 000, Equmeniakyrkan Torpa 140 000, Södra Kinda Jaktskytteklubb 120 000, Ydre Ridklubb 100 000, Kinda Ridklubb 100 000, IFK Österbymo 100 000 och Rydsnäs Småbåtshamn 100 000.

Fördelningen har varit ett gediget jobb för fondkommittén, med representanter för den 157-åriga bankens huvudmän, styrelse och medarbetare. Bedömningen av ansökningarna har gjorts utifrån tre kriterier: Det ska vara för ett specifikt ändamål. Det ska vara till allmännytta och utan personligt vinstintresse. De som ansökt ska kunna genomföra projektet själva.

– De projekt som beviljats pengar handlar till stor del om att utveckla ideella verksamheter och dess anläggningar. Jag ser fram emot att följa många nya och spännande projektarbeten, som kommer att märkas och sätta fart på bygden. Det kommer att hända mycket inom hela vårt verksamhetsområde, som omfattar Kinda, Ydre och Linköping, säger Johan Widerström.

Fondpengarna delas ut i samband med att projekten genomförs. De 1,8 miljoner kronorna i Idéfonden är pengar utöver Kinda-Ydre Sparbanks vanliga sponsring av löpande aktiviteter under året med drygt en miljon kronor.

De sammanlagt 8,7 miljoner kronor som fördelades från Idéfonden de fem första åren har bidragit till att en mängd projekt genomförts. Lägg till Jubileumsfonden 2016, så har ytterligare fem miljoner delats ut till olika projekt inom det lokala föreningslivet.

Så ska de 8 föreningar som får mest använda pengarna

  • Veteranmotorklubben Ydre 150 000 kronor – de ska starta och bygga upp ett Stiga-museum.
  • Asby Alpina 150 000 – de ska investera i fossilfri drift av skidanläggningen.
  • Equmeniakyrkan Torpa 140 000 – för att investera i en ny värmepump för effektiv uppvärmning.
  • Södra Kinda Jaktskytteklubb 120 000 – för att modernisera anläggningen.
  • Ydre Ridklubb 100 000 – till renovering av sadelkammare.
  • Kinda Ridklubb 100 000 – för att anlägga en ny förrådsbyggnad.
  • IFK Österbymo 100 000 – för att kunna investera i en ny innebandysarg.
  • Rydsnäs Småbåtshamn 100 000 – för att utveckla hamnen med nya bryggor.
Dela sidan: