Skriv sökord

Jubel när Kinda-Ydre Sparbank delade ut checkar till föreningar

I samhället
Jubelglädje! Representanter för föreningar i Kinda, Ydre och Linköping är jublande glada efter att tagit emot checkar från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden. Totalt fördelades 1,8 miljoner kronor till 29 föreningar. Foto: Stefan Holgersson

Senast uppdaterad: 11 oktober, 2023

Stämningen var på topp och det jublades och applåderades när checkar delades ut till de 29 lokala och ideella föreningar som beviljats projektpengar från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden.

De 29 ”vinnarna” får tillsammans dela på 1,8 miljoner kronor. På Ydre Kulturcentrum i Österbymo samlades representanter för det lokala föreningslivet. Symboliska checkar delades ut med respektive belopp som fördelats för de projekt som ska genomföras framöver.

– Checkutdelningen är en av årets höjdpunkter. Jätteroligt! Det här är sjätte året i rad som vi delar ut pengar från Idéfonden, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

De projekt som beviljats pengar handlar till stor del om att utveckla ideella verksamheter och dess anläggningar. Under checkutdelningen berättade var och en av föreningarnas representanter kort om projekten som fondpengarna ska användas till.

Sofie Rääf Palmlund, ordförande för IFK Österbymo, är sprudlande glad för checken på 100 000 kronor:

– De här pengarna betyder jättemycket för oss. Vi har startat upp en ny sektion för innebandy och kan nu investera i en ny innebandysarg. Det innebär samtidigt att vi även kan spela hemmamatcher. Fantastiskt att sparbanken vurmar om föreningslivet på det här viset.

Viktor Gustafsson, vice ordförande i Veteranmotorklubben Ydre, tar stolt emot en check på hela 150 000 kronor för att utveckla den välbesökta anläggningen ytterligare:

– Vi växer ur lokalerna och behöver bygga ut för att få plats med allt. Pengarna behövs till nya lokaler. Det är tack vare sparbanken vi kommer framåt med det här.

Alice Sandberg, som representerar Södra Kinda Jaktskytteklubb, är lycklig över checken på 120 000 kronor:

– De här pengarna betyder verkligen mycket för vår verksamhet. Det ger oss möjlighet att modernisera anläggningen.

Och så fortsätter det, check efter check med varierande belopp delas ut till beviljade projekt. Anders Stjärne, mångårig ordförande i Asby Alpina, är tacksam för checken på 150 000 kronor som bidrar till omställningen från diesel till fossilfri drift av skidanläggningen:

– Jättebra! De här pengarna från Idéfonden blir en positiv injektion, som betyder att projekten kan bli av. Det gäller alla föreningar som får del av fonden, inte bara Asby Alpina. Projektpengarna gör att föreningarna anstränger sig på ett positivt sätt, säger Anders Stjärne.

De beviljade projekten är spridda över sparbankens verksamhetsområde, som omfattar Kinda, Ydre och även Linköping. Fondpengarna delas ut i samband med att projekten genomförs.

– I händerna på idérika och entusiastiska människor kommer de totalt 1,8 miljonerna i Idéfonden leda till att ett betydande antal projekt förverkligas. Det känns fantastiskt att på detta vis kunna tillföra positiv energi och skapa möjlighet för utveckling av bygden, säger Johan Widerström.

Dela sidan: