Skriv sökord

Föreningar får betalt för att lära sig HLR från Leksands Sparbank

I samhället
Leksands Sparbank gör en storsatsning för livräddning, där föreningar som går en HLR-utbildning får 1000 kronor som tack för insatsen.

Senast uppdaterad: 14 februari, 2024

För att fler ska få livsviktiga kunskaper i hjärt-lungräddning gör Leksands Sparbank en storsatsning riktad mot Dalarnas föreningar. De föreningar som bokar en kostnadsfri HLR-utbildning för sina medlemmar får 1000 kronor till den egna verksamheten.

Om en person som drabbas av plötsligt hjärtstopp får hjärt-lungräddning (HLR) i väntan på ambulans, ökar chansen till överlevnad 2–3 gånger. Tid till behandling är med andra ord en avgörande faktor och om någon som befinner sig i närheten av den som drabbas har kunskaper i HLR kan det alltså vara direkt livsavgörande. Därför gör Leksands Sparbank nu en storsatsning på temat, där föreningar kan boka en kostnadsfri utbildning – och få 1000 kronor som ett tack för insatsen.

– Vi vill vara med och göra skillnad på bred front. Genom att rikta oss direkt till bygdens föreningar, där vi vet att det finns ett stort engagemang och en vilja att göra skillnad, tror vi att vi kan göra just det, säger Jonas Heimer, marknadschef på Leksands Sparbank.

Satsningen är en uppväxling av projektet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden”, som startades för ett år sedan. Den första delen av projektet fokuserade på hjärtstartare och föreningar kunde ansöka om att sätta upp en hjärtstartare på sin hemmaplan. Under året delades totalt 35 nya hjärtstartare ut. Nu kommer alltså del två, där föreningarna själva bokar en kostnadsfri utbildning hos Civilförsvarsförbundet och anmäler sedan detta till Sparbanken efter genomförandet.

– Den ekonomiska kompensationen till föreningarna blir förhoppningsvis både en morot och ett tack för att de är med och gör Dalarna tryggare, säger Jonas Heimer.

Om projektet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden”

Forskning visar att ju snabbare personer får hjärt-lungräddning vid plötsligt hjärtstopp, desto större är chansen att överleva. Flera studier visar att tidig HLR ökar chansen till överlevnad 2–3 gånger, jämfört med om ingen HLR har utförts innan ambulans kommit på plats. Om en hjärtstartare dessutom kan användas och en strömstöt ges inom någon minut från kollaps är överlevnaden uppemot 70 procent. Tid är alltså en avgörande faktor.

Via projektet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden” har föreningar kunnat ansöka om att sätta upp en hjärtstartare på sin hemmaplan och förhoppningsvis rädda liv. Projektet startades av Leksands Sparbank i februari 2023 och intresset var stort från start. Under det gångna året har totalt 35 hjärtstartare delats ut och placerats ut i bygden.

Under 2024 går projektet in i nästa fas, när de föreningar som bokar och genomför en kostnadsfri HLR-utbildning via Civilförsvarsförbundet får 1000 kronor som tack.

Läs mer: leksandssparbank.se/hjartsakra

Om Leksands Sparbank

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

Dela sidan: