Skriv sökord

Daniel Åberg får Sparbanken Nords litteraturstipendium 2022

I samhället Kultur
Daniel Åberg, Sparbanken Nord, litteraturstipendium
Daniel Åberg tar emot Sparbanken Nords litteraturstipendium 2022 av Otto Andersson, kontorschef på Sparbanken Nord i Kiruna.

Senast uppdaterad: 28 november, 2022

Stipendiet delades ut under Kultura 22 av Otto Andersson, kontorschef på Sparbanken Nord i Kiruna, till en tacksam och ödmjuk mottagare. ”Det känns jättefint att tilldelas det här stipendiet”, säger Daniel Åberg.

Litteraturstipendiet delas ut för sjätte året i rad i samarbete med Kiruna Bokfestival för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar litteraturen i Kiruna. Daniel Åberg får stipendiet med följande motivering:

Daniel Åberg har kommit att bli en stark röst från det litterära Norrbotten. Hans böcker vänder sig till både unga och vuxna; spänningssökare, romantiker och läsovana. Vi tycker att han är en självklar stipendiat då han brinner för att göra läsning lättillgänglig både i skrift och ljud.

– Det känns jättefint att tilldelas det här stipendiet. Jag är ju inte född eller uppvuxen i trakten, så att få lokal uppskattning på det här sättet värmer extra mycket, säger Daniel som tillsammans med sin familj flyttade till Vittangi ”på försök” när familjen skulle utökas med det andra barnet.

– Hon fyller snart tio år och vi är fortfarande kvar, så det går väl att konstatera att försöket föll väl ut. Vi trivs väldigt bra! säger Daniel

Uppmärksammar duktiga författare från orten

Otto Andersson, kontorschef i Kiruna delar ut priset, som är en del av Sparbanken Nords samhällsengagemang, för tredje gången.

– När vi får hylla kulturen i Kiruna är det förstås en extra bra dag på jobbet! Det känns viktigt att uppmärksamma duktiga författare från orten som bidrar till att ge värde både till Kiruna och hela vår region. Daniel Åberg är en mycket värdig vinnare, säger Otto Andersson.

Daniel Åberg har gett ut drygt femton böcker sedan debuten 2005 varav spänningsromanerna i serien ”Virus” är de mest uppmärksammade. Han är även medförfattare till ett antal faktaböcker. Daniel Åberg är bosatt i Vittangi och flera av hans böcker utspelar sig i Norrbotten. Som ljudboksförfattare har han visat att vägen till litteraturen inte måste komma i fysisk form och så pass många har lyssnat på hans böcker, initialt skrivna som ljudböcker, att förlagen valt att ge ut dem i fysisk form. ”Virus”-serien är också översatt till ett tiotal språk. Hans nya projekt att skriva lättläst är ett välkommet tillskott i den dystopiska genren. Förutom skrivandet håller Daniel Åberg även i föreläsningar, undervisar vid universitetsutbildningar samt arbetar med litteraturfrämjande i norra Sverige.

Daniel ser stipendiet som ett kvitto på att den nya hembygden har accepterat honom, det inspirerar och väcker även nya författaridéer.

– Det ger mig en spark i baken att på allvar börja använda mig av Kirunaregionen i mitt författande, säger han. Extra tack för den sparken!

Om Sparbanken Nords litteraturstipendium

Sparbanken Nords Litteraturstipendium delas ut i samarbete med Kiruna Bokfestival för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar litteraturen i Kiruna. Pristagaren ska ha bidragit med en värdefull kulturinsats för Kiruna inom det litterära området.

Tidigare vinnare av priset

2021 Anna Kuru
2020 Lars Alm
2019 Ravda Lágádus/Ravda förlag
2018 Agge Theander
2017 Carina Kero Esberg

Om Sparbanken Nord

Som sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor. Välkommen in på något av våra kontor, ring oss på 0771-23 00 23 eller besök oss på sparbankennord.se

Dela sidan: