Skriv sökord

Sparbanken Skånes nya kulturstipendier inrättas för skånska framtidslöften

I samhället Kultur
Sparbanken Skåne, Kulturstipendium, kulturstipendier

Senast uppdaterad: 31 mars, 2022

Sparbanken Skåne inrättar tillsammans med sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn nya kulturstipendier till lovande utövare inom musik, film och musikteater. Ett flertal stipendier om vardera 150 000 kronor kommer att delas ut för första gången i år, inom ramen för Sparbanken Skånes Kulturstipendier. Ansökningsperioden öppnar den 1 april.

Sparbanken Skånes Kulturstipendier kan sökas av talanger med en tydlig anknytning till Skåne i syfte att stödja konstnärlig utveckling. Genom anslaget vill banken bidra till att göra det möjligt för unga professionella att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit.

– Som sparbank vill vi bidra till regionens utveckling och vi gör det bland annat genom att återinvestera vinst från bankrörelsen i samhället. Kulturen är viktig och många professionella utövare har haft det tufft under pandemin. I Skåne är det också ont om breda karriärutvecklande stipendier och vi hoppas att med vår nya satsning kunna göra en liten skillnad för den professionella kulturscenen, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stipendier till musik, film och musikteater

Stipendierna, om vardera 150 000 kronor, delas ut i nära samarbete med Malmö Opera och Musikteater AB, Musik i Syd AB och Film i Skåne AB. Det finns tre kategorier tillgängliga för ansökan där två stipendiater utses i varje kategori:

  • Musikteater (i samarbete med Malmö Opera) – scenograf, tonsättare, ljussättare, kostym, peruk och mask, musiker och sångare (inom musikdramatik)
  • Musik (i samarbete med Musik i Syd) – musiker, tonsättare och dirigenter inom de genrer som finns representerade inom MiS (konstmusik, jazz, folk- och världsmusik)
  • Film (i samarbete med Film i Skåne) – samtliga konstnärliga funktioner inom filmproduktion

Ansökningsperioden är öppen mellan 1 – 30 april och stipendieutdelningen sker under högtidliga former på Malmö Opera i december 2022.

Mer om ansökningsprocessen på sparbankenskane.se/kulturstipendier

Om Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.
sparbankenskane.se

Dela sidan: