Skriv sökord

Sparbanken Skåne ger stipendier till framtidslöften inom kultur

I samhället Kultur
Sparbanken Skåne, kulturstipendium, stipendium

Senast uppdaterad: 21 november, 2023

Sex talangfulla kulturutövare med anknytning till Skåne tilldelas Sparbanken Skånes Kulturstipendier för 2023. Stipendierna delades ut i söndags på Kulturkvarteret i Kristianstad inom kategorierna musik, film och musikteater.

Syftet med stipendierna är att ge unga lovande framtidsstjärnor möjlighet att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit. Stipendierna är speciellt inrättade för att utövarna ska kunna utveckla en professionell karriär inom kulturområdet. Stipendierna är på vardera 150 000 kronor och har inrättats av Sparbanken Skåne.

– Det är ont om breda karriärutvecklande stipendier på kulturområdet i Skåne. Som Sparbank vill vi medverka till samhällsutvecklingen och vi hoppas att kunna göra en liten skillnad även för den professionella kulturscenen. Årets stipendiater håller mycket hög kvalitet och vi önskar dem alla stor framgång i sina framtida karriärer, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Musik, i samarbete med Musik i Syd

Går till musiker, tonsättare och dirigenter inom de genrer som finns representerade inom MiS (konstmusik, jazz, folk- och världsmusik)

Hannes Bennich, Malmö, musiker och kompositör

”Hannes Bennich imponerar redan från första tonen när man hör hans varma och lyriska saxofonspel och tonspråket och formkänslan i improvisationerna integrerar på ett naturligt sätt i hans egenskrivna kompositioner. Hannes är verksam både som bandledare och flitigt anlitad som medmusiker och solist i flera internationellt verksamma ensembler. Hans album ”When Loosing a dream to reality” utgivet av det brittiska skivbolaget Whirlwind Recordings har hyllats i nationella såväl som internationella jazztidskrifter. Det är med glädje vi stöttar ett stort framtidshopp inom jazzmusiken i hans musikaliska utveckling.”

Alice Hernqvist, Malmö, musiker och kompositör

”Alice Hernqvist har alltsedan sin kandidatexamen på jazzpiano vid Malmö Musikhögskola och i Trondheim utmärkt sig inte bara som en ytterst begåvad pianist med influenser både från jazz och den klassiska moderna musiken, utan också utvecklat sitt komponerande på ett övertygande vis. Hon figurerar både som bandledare och medmusiker i många musikaliska sammanhang på festivaler, på jazzklubbar och på skivinspelningar såväl nationellt som internationellt. Vi är glada över att kunna stötta Alice utveckling som kompositör och improvisationsmusiker och ser att nästa steg i karriären väntar bakom hörnet.”

Film, i samarbete med Film i Skåne

Går till samtliga konstnärliga funktioner inom filmproduktion

Simon Folger, Staffanstorp, regissör och filmskapare

”Simon Folger bär med sin bakgrund som musiker, radiomakare och idéhistoriker med sig en bred palett av kunskap och erfarenhet in i sitt filmuniversum. Detta har bland annat resulterat i kortfilmen ”Det autentiska jaget” som prisats både i Sverige och Finland och nu är en av de nominerade till Sveriges största kortfilmspris, 1 km film, vid Stockholm International Film Festival. Med stipendiet vill Simon utveckla sitt filmberättande och sin förmåga att gestalta sin vision i kommunikation med team och skådespelare.”

Christofer Nilsson, Malmö, manusförfattare och regissör

”Under flera år har Christofer Nilsson varvat musikvideoproduktion och reklamfilm med att utveckla sin egen röst genom talangprogram och internationella workshops. 2021 nominerades hans kortfilm “Oracle´s Crown: The last band” till New Nordic Voice-priset under Nordisk Panorama Filmfestival och i år har hans senaste kortfilm ”Balladen” samproducerats med bland annat franska ARTE och SVT. Stipendiet betyder att Christofer under en tid får möjlighet att prioritera utvecklingen av det egna filmskapandet framför beställningsfilmen och få chans att förkovra sig i regiarbete och research för kommande långfilmsproduktion.”

Musikteater, i samarbete med Malmö Opera

Går till scenograf, tonsättare, ljusdesigner, ljuddesigner, kostym, peruk och mask, musiker och sångare (inom musikdramatik)

Hanna Blomberg, Malmö, kompositör och musiker

”För ett modigt konstnärskap. Genom att använda egna erfarenheter och förena hantverksskicklighet med nyfikenhet inför nya kompositionsformer utövar Hanna Blomberg ett angeläget konstnärskap för en ung publik. Hanna komponerar med bland annat folkmusik som grund och involverar liveelektronik. Hon har redan samarbetat med etablerade ensembler och vill nu lära sig ”förstå hur man bygger upp en föreställning för att fånga en specifik målgrupp” och utveckla sin förmåga att tonsätta berättelser riktade mot unga.”

Marta Banal Fernandez, Malmö, scenograf

”För ett ytterst angeläget konstnärskap i tiden. Juryn önskar möjliggöra spridningen av Marta Banal Fernandez forskning, en unik kombination av kreativ konstnärlighet och etisk kunskap. Marta är scenograf som specialiserar sig på scenteknik och hållbarhet. Hon vill upprätthålla den konstnärliga nivån med effektiv användning av materiella resurser och därmed bidra till konsten ur en etisk synvinkel med praktiska åtgärder.”

Om Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.
www.sparbankenskane.se

Dela sidan: