Skriv sökord

Pengaregn över Vadstena Sparbanks stipendiater

I samhället
Vadstena Ovationspristagare
Övre raden från vänster: Ussi och Andreas Hedenskog, Hedenskog Nöjen, Eva Svärd, Zandra Svärd-Meijer med dottern Flora och Anders Meijer, Adolfsnäs Handelsträdgård, Bittemi Olfati, Viola Rickardsson och Elisabet Almestål, Vätternkyrkan och Jonas Oskarsson, HC Wettern. Undre raden från vänster: Staffan Linde, Ladugård 206, Camilla Mellberg, Maria Ulfbecker och Anna Gullman, Kören Tonart, Rasmus Sköld, Frank Svarten, Joel Alenius och Sofia Ek, Kulturförgreningen Ugglan samt Camilla Westling, Kalle Wallin, Yvonne Norlander och Ann-Britt Rosén, Östgöta Dal. Foto: Stefan Holgersson

Senast uppdaterad: 14 juni, 2023

Vadstena Sparbank är angelägen att på olika sätt gynna bygdens utveckling. Genom sin ovationskommitté har sammanlagt 184 000 kronor nu delats ut som stipendier till åtta mottagare.

Istället för att samla pristagarna på ett ställe uppvaktades de var för sig med prischeckar. En av 2023 års pristagare är Adolfsnäs Handelsträdgård på Östgötaslätten strax öster om Vadstena. 28-åriga Zandra Svärd-Meijer, med lilla dottern Flora i famnen, är jublande glad och samtidigt rörd:

– Jag är otroligt tacksam och lycklig. Det här är min framtid. Jag vill utveckla verksamheten både för min egen skull och för Vadstena som utflyktsmål. Här förmedlar vi glädje, hälsa och kunskap till både barn och vuxna. Vi i familjen Meijer, som driver det här stället. Brinner verkligen för det, säger Zandra.

En annan publik verksamhet som lyfts fram av ovationskommittén är Hedenskog Nöjen, Vadstena:

– Helt underbart, fantastiskt! Med hjälp av prischecken kan vi framför allt utveckla de guidade turerna med KungsTåget, så att fler har möjlighet att ta till sig av Vadstenas historia. Vi satsar på utrustning för digital guidning även på engelska och tyska, säger makarna och företagarna Ussi och Andreas Hedenskog.

Vadstena Sparbank delar årligen ut stipendier via ovationskommittén

Det var kunderna i Vadstena Sparbank som genom sina valda huvudmän beslutade att bilda en ovationskommitté 2011. Sedan dess har banken årligen delat ut minst 100 000 kronor i stipendier, och i år var summan 184 000 kronor. Förklaringen till den ojämna summan är 1 000 kronor gånger antal år för den 184-åriga banken.

Leif Karlsson, en av huvudmännen i Vadstena Sparbank och representant för ovationskommittén:

– Vi fick många ansökningar i år, ett drygt 30-tal, med många bra idéer. Vi var ändå överens när vi valde ut pristagarna. De berikar på olika sätt och berör bland annat ungdom, sport, kultur och kyrka. Vi sprider bidragen brett inom olika områden och verksamheter, för att främja utvecklingen i både stad och landsbygd över hela kommunen.

2023 års pristagare:

Vätternkyrkan får 30 000 kronor. Motivering: Vätternkyrkan har under många år på ett osjälviskt sätt och på helt ideell basis enträget hjälpt människor i utsatta situationer till ett bättre liv med sina soppluncher. Sparbankens ovationskommitté vill därför uppmuntra och stötta er verksamhet när ni nu har för avsikt att uppdatera er utrustning.

30 000 kronor tilldelas HC Wettern. Motivering: HC Wettern har under många år gjort ett väldigt fint jobb för Vadstenas ungdomar. Ett arbete som idag är viktigare än någonsin då många kan känna sig lite vilsna och oroliga. När ni nu har för avsikt att ytterligare uppdatera er samlingslokal för dessa ungdomar vill ovationskommittén vara med och bidra.

Östgöta Dal ekonomisk förening får 30 000 kronor. Motivering: Ovationskommittén vill vara med och bidra till Borghamns nya träningscenter. Tillgång till boulebanor, utegym och träningsrundor kommer att göra träningen både roligare och mer lättillgänglig för alla åldrar.

25 000 kronor går till Staffan Linde, Ladugård 206. Motivering: En av hans senaste idéer är att sätta sin kära ladugård och Östgötaslätten på den stora ostkartan genom att anordna en ostfestival den 20 oktober. Då ostfestivalen planeras bli större än att den ryms i de egna lokalerna vill ovationskommittén bidra till att hyra in ett uppvärmt utställartält som komplement.

Kulturförgreningen Ugglan får 24 000 kronor. Motivering: Ugglan har drivit kulturverksamhet på olika platser i Vadstena sedan 2016 och planerar nu att återbygga sin publika verksamhet efter nedgången under pandemin. Ovationskommittén vill bidra till ny projektor, förnyad filmlicens samt eventuellt ny belysning till befintliga lokaler på Magasin 19.

20 000 kronor tilldelas Adolfsnäs Handelsträdgård. Motivering: Ni vill ge lite extra och inkludera hela familjen vid ett besök. Att botanisera, få tips och idéer och samtidigt få ett trevligt utflyktsmål.
Att barnen nu ska få ett mindre hus/enklare lekplats där de bland annat kan rida på käpphästar och leka café vill ovationskommittén gärna bidra till.

Hedenskog Nöjen får 20 000 kronor. Motivering: Ni står för förnyelse, vidareutveckling och en stor vilja för ett levande Vadstena, både för våra invånare och turister. Ni vill uppdatera er programvara på KungsTåget med att göra guidningar på fler språk och även riktade mot barn. Ni vill mer, till exempel allsångskvällar med inbjudna gästartister. Ovationskommittén vill därför stödja er.

5 000 kronor går till Kören Tonart. Motivering: Tonart är en kör med bred repertoar som under många år lockat stor publik med sina framträdanden. Ovationskommittén vill bidra till att ni kan fortsätta berika Vadstenas rika kulturliv.

Om Vadstena Sparbank – kundernas bank

Vadstena Sparbank grundades 1839 och är verksam i Vadstena med omnejd. 20 medarbetare jobbar på kontoret i Vadstena. Banken har 12 500 kunder. Privatpersoner och företag erbjuds tjänster inom bank, försäkring, fastighetsförmedling och juridik.

Vadstena Sparbank har inga aktieägare, utan är en fristående och självständig sparbank. Det är kunderna tillsammans som genom utsedda huvudmän bestämmer och har inflytande över banken. Delar av vinsten går tillbaka till det lokala samhället. Affärsvolymen, d v s summan av in- och utlåning, är 11,5 miljarder kronor. Mer info på www.vadstenasparbank.se

Dela sidan: