Skriv sökord

Sverige har mycket att lära från resten av världen

Digitalisering Sparbanksperspektiv
Sverige har mycket att lära från resten av världen

Senast uppdaterad: 15 november, 2018

Jag har den stora glädjen att medverka på WSBI:s världskongress i New Delhi tillsammans med sparbanksföreträdare från hela världen.

Tillsammans är vi cirka 400 deltagare och jag har blivit ombedd att tala om sparbankerna i Sverige och hur vi arbetar. Jag ska också delta i paneldebatter om bland annat inkluderande finansiering.

För mig blir det mycket tydligt att vi har mycket att lära av varandra. Vi tycker i Sverige att vi är digitala och ligger i framkant teknologiskt men många länder som vi normalt inte tänker på som tekniska förebilder har mycket att lära oss.

Många av dessa länders banker kan betecknas som Fintech men samtidigt glömmer de inte närheten till kund och det personliga mötet. Det gäller att inte vara rädd för Fintech, samarbeta med dem och göra det bättre, det är deras sätt att tänka. Förnuftigt!

Ett gemensamt problem vi alla har är KYC (Know Your Customer). När Indien löste problemet med identifiering av kunden (fingeravtryck på alla 10 fingrarna) kom möjligheten för alla att få ett bankkonto. På fem år har de gått från att 80 miljoner människor hade ett konto till att nu 550 miljoner har ett konto. Detta har blivit möjligt tack vare mobilbank. Och i takt med att mobiltelefonerna blivit billigare har många fler möjligheten att bli kund.

Digitala lån, som vi jobbat med att utveckla i flera år är inget problem, varken för indier eller afrikaner. Men de tycker ändå att de har mycket att lära av oss. Det är en ära för mig att få möjligheten att tala inför alla dessa ”bankers”.

Dela sidan: