Skriv sökord

Virserums Sparbank ger stöd till rälsbussarnas bevarande

I samhället Kultur

Senast uppdaterad: 8 februari, 2021

Idag har vi glädjen att förmedla en hälsning från Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik, som har länge letat efter en lösning på problemet att rälsbussarna från 50-talet står ute året om i alla väder:

– En veteranbil från 50-talet hade man inte haft ute i regn och snö, den hade man ställt i garaget. Detta födde idén som nu blir verklighet, ett rälsbussgarage i Virserum. Det blir en klassisk träbyggnad, granne med f.d. Centralföreningens magasin, berättar Dennis Blomfeldt från föreningen.
-Även om föreningens medlemmar kan göra mycket gör snickare det mesta och det kostar en del. Vi sökte då stöd till en del av kostnaden hos Virserums Sparbanks Gåvodelegation, och ansökan beviljades!

Ja, så här resonerade Virserums Sparbanks Gåvodelegation för allmännyttiga ändamål, berättar Gunnel Olsson Örbäck (VD):
– Motiv för beslutet är att projektet är en kulturinvestering, då smalspårsverksamheten väcker stort intresse runt om i landet och till och med i Skandinavien. Deras verksamhet lockar många besökare och resenärer långväga ifrån och sätter därmed Virserum på kartan.

Dennis på Föreningen Smalspåret fortsätter:
– Bygget kommer att innebära mycket positivt för Virserum och bygden framåt i tiden. Eftersom rälsbussarna kommer att “bo” i Virserum så kommer i princip alla beställningståg att utgå från Virserum. När exempelvis pensionärsgrupper, företag på kickoff eller privata sällskap åkt tåg vill de fylla på sin dag med annat, de besöker då t.ex. konsthallen, Möbelindustrimuseet eller Telemuseet. De behöver äta, tanka och handla: besökare på orten gynnar allt näringsliv.

Vi på banken är glada över att kunna hjälpa till, och önskar stort lycka till!

Läs mer om Virserums Sparbanks gåvodelegation

Lena Karlsson
Lena Karlsson
lena.karlsson@sparbankerna.se
Dela sidan: