Skriv sökord

Vinnare i fondmästerskap för Kindaelever

I samhället

Senast uppdaterad: 20 mars, 2020

Samtliga elever i årskurs nio i Kinda kommun har under ett halvår tävlat klassvis mot varandra i Kinda-Ydre Sparbanks Fondmästerskap. De har tävlat om att lyckas bäst med sina placeringar i fonder för att få pengar att växa. Eller som det visade sig under de sista dramatiska börsveckorna – att sjunka minst!

Eleverna i de fem klasserna i årskurs nio på Värgårdsskolan i Kisa har deltagit med stort intresse och växande engagemang. Varje klass fick 100 000 fiktiva kronor att placera i max fem fonder. Efter hård kamp ända in på mållinjen är mästerskapet nu avgjort och de bästa klasserna överraskades med prischeckar, guldhattar och diplom.

Det jublades i klass 9A när det stod klart för dem att de vunnit fondmästerskapet. När värdet på deras fonder lästes av landade det på 93 871 kronor. Det skiljde bara tusenlappen till klass 9D, som kom tvåa med resultatet 92 958 kronor.

För en månad sedan låg alla klasser på plus i sina värdebesked. Men sedan kom coronaviruset och orsakade en väldig dramatik på världens börser.

– Det som räddade klass 9A att behålla förstaplatsen som de haft under i stort sett hela tävlingen – och likaså fick 9D att avancera till andra plats – var deras val av en Kina-fond! Det kan tyckas märkligt, men Kina-fonder har klarat sig bättre och fallit mindre de senaste veckorna än fonder på de flesta andra marknader, säger Jörgen Petersson, placerings- och försäkringsspecialist på Kinda-Ydre Sparbank.

Jörgen har tillsammans med bankrådgivaren/ungdomsansvarige Helén Andersson undervisat eleverna om hur fonder fungerar och hur man bör tänka när man placerar pengar i dem.

Den klass som lyckades bäst med sina placeringar vann 5 000 kronor och klassen på andra plats 2 000 kronor, att använda till att göra något roligt tillsammans för hela klassen. Eftersom klass 9A och 9D dessutom slog lärarnas lag, som var med utom tävlan, får de ytterligare 3 000 kronor vardera.

Dela sidan: