Skriv sökord

Vadstena Sparbank skänker glädje med lådcyklar till förskolor

Barn- och ungdom I samhället
Vadstena Sparbank, lådcyklar, ger glädje, förskolan
– Jättekul! Nu blir det lättare att komma iväg med fler barn, säger Emma Andersson, pedagog på Ellen Keys förskola. Vadstena Sparbanks VD Mikael Engdahl och ordförande Henrik Hendeby är engagerade i lådcykelprojektet, som uppskattas av Ödeshögs kommunalråd Annicki Oscarsson.

Senast uppdaterad: 6 oktober, 2022

Så mycket glädje som spreds bland de entusiastiska förskolebarnen och likaså personalen under ”lådcykelturnén”. Vadstena Sparbank har skänkt eldrivna lådcyklar till alla förskolor i Ödeshögs kommun.

– Det här är fantastiskt! Nu kan vi göra längre utflykter med barnen. Vi kan utnyttja den fina miljön vi har i omgivningarna på ett helt annat sätt än tidigare, säger Hanna Grännö, förskollärare på den fristående förskolan Villekulla i Ödeshög.

Femårige Harald Nyberg sitter längst fram i lådcykeln och vinkar glatt under den första lilla provturen på gården. ”Roligt att åka”, säger han belåtet när han efteråt kliver ut genom dörren.

Miljövänliga lådcyklar till alla förskolor

Sparbankens ”lådcykelturné” – när de miljövänliga och praktiska elcyklarna överlämnades till förskolebarnen och deras personal – startade vid Bäckalyckans fristående förskola i Boet, fortsatte till privatdrivna förskolan Villekulla i Ödeshög, vidare till kommunala förskolan i Rök och med sista stopp vid Ellen Keys kommunala förskola i Hästholmen. Sedan tidigare har kommunala förskolan Skeppet i Ödeshög med tillhörande Bryggan fått lådcyklar.

– Alla förskolor i Ödeshögs kommun, både kommunala och fristående, har fått lådcyklar och hjälmar av Vadstena Sparbank. Det är jättevärdefullt för Ödeshögsborna att Sparbanken vill investera i bygden. Förskolorna är viktiga verksamheter, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson, som följde med under hela ”lådcykelturnén”.

– Jätteroligt! En guldkant i tillvaron, summerar Annicki upplevelsen av att vara med när lådcyklarna togs emot av barn och pedagoger på förskolorna.

Generös gåva från Sparbanken

På Bäckalyckans förskola, som dessutom firar 25-årsjubileum, säger förskollärare Elisabet Nilsson glatt:

– Jätteöverraskande! Verkligen generöst av Sparbanken. Vi hade inte haft råd att själva köpa en sådan här lådcykel. Nu kan vi ta med fler barn på lite längre utflykter och upptäcka omgivningarna.

Förutom namnet på förskolan med stora väl synliga bokstäver på lådcykeln står där också: ”Vadstena Sparbank investerar i Ödeshögs barn och framtid”.

– Det känns härligt att kunna bidra positivt till förskolornas verksamhet. De här lådcyklarna kommer både personal och barn att ha nytta och glädje av, säger Mikael Engdahl, VD Vadstena Sparbank.

Banken ger tillbaka till kunderna i Ödeshög

Ödeshög ligger visserligen utanför Vadstena Sparbanks huvudsakliga verksamhetsområde, men Sparbanken ser all anledning att göra nytta även där.

– Vi har haft stor kundtillströmning från Ödeshög de senaste åren. Därför vill vi ge tillbaka även till kunderna i Ödeshög i form av samhällsengagemang som detta, säger Mikael.

Syftet med lådcyklarna är att öka friheten och möjligheterna till längre utflykter för förskolorna. I stället för att gå med de minsta barnen kan de sitta i lådcykeln, med plats för sex barn, medan de lite större barnen cyklar själva.

Vadstena Sparbank bidrar med cirka 1,5 miljoner kronor om året i olika sammanhang till kultur och föreningsliv. Lådcykelprojektet går utöver den sponsringen.

Om Vadstena Sparbank

Vi är ingen vanlig bank! Vi finns alltid nära kunden och alla beslut fattas här. Vi har inte några aktieägare, all vinst skapas och stannar lokalt och vi delar med oss av överskottet!
vadstenasparbank.se

Dela sidan: