Skriv sökord

Ung Företagsamhet nomineras till Nobels fredspris

Aktuellt Ung Företagsamhet
SM i Ung Företagsamhet
Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund tillsammans med SM-vinnarna Rawstraw UF 2019.

Senast uppdaterad: 9 februari, 2022

Den globala och ideella utbildningsorganisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet Sverige (UF) är en del av, nomineras till Nobels fredspris 2022. Sparbankerna och Swedbank är sedan länge partner till UF och är självklart extra glada över nomineringen och den uppmärksamhet som UF får i och med detta.

Den globala och ideella organisationen Junior Achievement Worldwide har sedan 1919 arbetat för att stärka ungas entreprenörskap och företagsamhet. 1980 startade Ung Företagsamhet i Sverige som en del av det nätverket som idag omfattar över 340 lokala kontor i 115 länder. Nu har det globala nätverket blivit nominerade till Nobels fredspris för sitt arbete.

– Fred är bara möjligt när ungdomar i alla länder och regioner har ekonomisk egenmakt. JA Worldwide är hedrade över att få denna nominering och kommer fortsätta vårt arbete för att alla ungdomar ska kunna ha kompetens och tankesätt för att bygga blomstrande samhällen, säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

– Vi är otroligt glada, hedrade och stolta att som en del av JA Worldwide-nätverket få ett sådant erkännande. Vår unika blandning av entreprenörskap, finansiell kunskap och att förbereda unga inför arbetslivet gör att vi inte bara påverkar individer utan hela samhällen. Det är den här nomineringen verkligen ett kvitto på, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

Över en halv miljon unga företagare genom UF

Sedan starten av UF i Sverige har drygt en halv miljon elever i landet haft möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap som en del i undervisningen. Sparbankerna och Swedbank har samarbetat med UF under många år och tusentals medarbetare har varit inblandade som bollplank och stöttat UF-företagen med råd och tjänster, varit aktiva i samband med tävlingar och även samarbetat med UF i deras grundskoleverksamhet.

– Flera Sparbanker stöttar även UF lokalt i deras regioner. Det arrangeras draknästen, mässor och tävlingar runt om i landet med en Sparbank som partner. Dessutom får alla företagen bli kunder kostnadsfritt på Sparbanken. Att prova på att driva ett företag som ung är till stor hjälp för dem när de sedan går ut i arbetslivet, oavsett om de blir företagare eller inte, säger Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund.

Vem som tilldelas Nobels fredspris tillkännages i oktober.

Läs mer om Sparbankernas erbjudande till UF-företagen.

Om Ung Företagsamhet och JA Worldwide

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och har sedan 1980 utbildat gymnasieelever – sedan 2010 även elever i grundskolan – i entreprenörskap. Ung Företagsamhet ingår i den globala organisationen Junior Achievement (JA), där det första UF-företaget startades redan 1919 i den amerikanska delstaten Massachusetts. Idag omfattar JA Worldwide över 340 lokala kontor i 115 länder.

ungforetagsamhet.se

Dela sidan: