Skriv sökord

Ung Företagsamhet nomineras till Nobels fredspris för andra året i rad

Aktuellt Ung Företagsamhet
Årets UF-företag 2022, Noll Deponi UF
Sparbankerna är tillsammans med Swedbank tävlingsvärd för Årets UF-företag. 2022 vinnare blev Noll Deponi UF.

Senast uppdaterad: 15 februari, 2023

För andra året i rad har den globala och ideella utbildningsorganisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet (UF) är en del av, nominerats till Nobels fredspris. Sparbankerna stöttar UF både regionalt och nationellt sedan flera år tillbaka.

Den globala och ideella organisationen Junior Achievement Worldwide har sedan 1919 arbetat för att stärka ungas entreprenörskap och företagsamhet och finns idag i över 100 länder, världen över.

1980 startade Ung Företagsamhet i Sverige som en del av det nätverket. Nu har det globala nätverket fått besked om att de har blivit nominerade till Nobels fredspris 2023 för sitt arbete. Det är andra året i rad som organisationen nomineras till fredspriset.

– Vi är otroligt glada, hedrade och stolta att som en del av JA Worldwide-nätverket få ett sådant erkännande för andra året i rad. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och att de tidigt får lära sig entreprenörskap förbereder dem bättre för både livet och arbetslivet. Det påverkar inte bara individer utan bidrar också till en positiv samhällsutveckling. Det är den här nomineringen verkligen ett kvitto på, säger Pontus Ekstam, tf vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

En halv miljon Svenskar har drivit UF-företag

Ung Företagsamhet i Sverige har sedan starten 1980 utbildat över 560 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom UF-företagande och varje år tar drygt 45 000 grundskoleelever del av organisationens läromedel för grundskolan. Ung Företagsamhet driver även nätverket UF alumni för tidigare UF-företagare.

Genom JA Worldwides organisationer fick över 15 miljoner unga ta del av utbildning i entreprenörskap, bara under förra året.
– Fred är bara möjligt när ungdomar i alla länder och regioner har ekonomisk egenmakt. I över 100 år har JA Worldwide verkat i områden med politisk instabilitet, våld och krig, med att hjälpa unga att bygga upp deras entreprenöriella förmågor och ekonomiska motståndskraft. Genom arbetet med att bygga upp miljoner av ungas ekonomiska egenmakt uppmärksammas JA Worldwide år efter år som en av världens tio främsta icke-statliga organisationer (NGO:s), säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

Som en av UFs största partners i Sverige vill vi gratulera till nomineringen och önskar lycka till!

Läs om Sparbankernas samarbete med Ung Företagsamhet.

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: