Skriv sökord

Tjustbygdens Sparbank signerar FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet

Aktuellt Hållbarhet
Tjustbygdens Sparbank signerar FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Hållbar bank

Senast uppdaterad: 4 maj, 2023

Tjustbygdens Sparbank är nu en del av UNEP FI, det finansiella initiativet inom FN:s miljöprogram som har utvecklats genom partnerskap mellan FN och banker över hela världen.

– Som Sparbank har vi alltid arbetat med hållbarhet som en viktig grund för verksamheten. Genom att underteckna FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet lyfter vi arbetet till en ny nivå och ansluter oss till en global branschstandard för att bidra till ett mer hållbart samhälle, säger vd Mats Hasselquist.

Principerna för ansvarsfull bankverksamhet är det ledande ramverket för att säkerställa att bankernas strategi och praxis stämmer överens med FN:s Agenda 2023 och klimatavtalet från Paris. Banker som har undertecknat principerna förbinder sig att vara ambitiösa i sina hållbarhetsstrategier och arbeta för att integrera hållbarhet i alla delar av sin verksamhet, samtidigt som de ligger i framkant när det gäller hållbar finansiering.

Fokuserar på hållbar finansiering

Åtagandet innebär bland annat att Tjustbygdens Sparbank ska identifiera och mäta den miljömässiga och sociala påverkan som affärsverksamheten har, och regelbundet redovisa utvecklingen på området. Att underteckna principerna innebär att ta en ledande roll för utvecklingen och visa hur bankprodukter, tjänster och relationer kan stötta och skynda på de förändringar som är nödvändiga för såväl nuvarande som framtida generationer och för att skapa en mer positiv framtid för både människa och planet.

Tjustbygdens Sparbank blir i och med medlemskapet en del av världens största globala bankgemenskap som fokuserar på hållbar finansiering, delar med sig av goda exempel och arbetar tillsammans för praktisk vägledning och nya arbetssätt till nytta för hela branschen.

– Världen står nu inför stora utmaningar, och vi behöver alla fundera på vad vi kan göra för att bidra till uppfyllandet av de globala målen. Som lokal sparbank kan vi inte göra allt – men vi kan göra något, och genom samarbetet med FN så har vi möjlighet att hitta fler sätt att bidra till en hållar framtid – lokalt och globalt, avslutar Laila Werme hållbarhetsansvarig.

tjustbanken.se

Dela sidan: