Skriv sökord

Tjustbygdens Sparbank: ”BANK! Street Art Festival” genomförd igen!

I samhället
Street Art Festival

Senast uppdaterad: 27 augusti, 2020

Årets streetartfestival har varit ”in the making” 16-22 augusti, i ett nära samarbete mellan Tjustbygdens Sparbank och Västerviks kommun. Medan fjolårets upplaga fokuserade på centralorten Västervik tog årets omgång sikte på att göra skillnad på mellan- och småorter runtom i bygden. Tanken är att främst alla boende men också besökare i Tjustbygden ska ha nära till streetartens upplevelser och intryck. Förhoppningen är att genom stora och små konstverk förgylla kommunen, skapa intresse, ge inspiration, väcka glädje och diskussion. Festivalen är förstås också tänkt som en del av den samhällsnytta banken gör, med det högre syftet som alla sparbanker har – att bidra till ett blomstrande lokalsamhälle och ge medborgarna ökad livskvalitet. Allt från eventbil till festivaltröjor, via skyltar, färg, diverse streetartutrustning och annan hårdvara som skylifts m m har lokala leverantörer visat vilja och styrka vid upphandling för att kunna vara med och leverera på. Det är tydligt att ”BANK! Street Art Festival” inte bara är ett lyckat event, utan också en enande kraft i det lokala närings- och kulturlivet.

– Det här är andra året av potentiellt tre som vi kör nu, och för mig är det viktigt att det inte blev till enbart en stadsaktivitet i centralorten. Vi började i Västerviks stadskärna 2019 men i år fokuserade vi på platser som ligger långt ifrån närmaste storgata. Vi gör inte detta primärt för att locka turister utan för att inspirera och lyfta kulturlivet, där bygdens folk finns, säger Lotti Jilsmo som är verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Tjustbygden.

– Street Art är en av många satsningar vi stöttar inom kulturområdet, och den som blivit mest uppmärksammad eftersom den är så tillgänglig för alla att ta del av. Konceptet har tagits emot fantastiskt bra av både boende på orterna och besökare. För en sparbank är även de små orterna på landsbygden viktiga, och det visar vi nu i handling när vi försett dem med Street Art i världsklass som du annars bara hittar i de större städerna runt om i världen, berättar Tobias Bååth, marknadschef på Tjustbygdens Sparbank.

Resultatet av ”BANK! Street Art Festival” kan förstås avnjutas långt efter själva uppförandet och utan hänsyn till öppettider eller andra begränsningar. På siten https://tjustbanken.se/sparbanksstiftelsen/inspirerande-projekt/street-art.html finns karta, artistnamn och annat matnyttigt för den som vill inspireras till egna projekt, eller bara ta en konstrunda i Tjustbygden. En minidokumentär där bl a projektledaren Albin Wiberg medverkar hittar man här https://www.facebook.com/watch/?v=349337113100784&extid=hP1ZZhtu7omMdOTj.

För ytterligare information, kontakta: Tobias Bååth, marknadschef Tjustbygdens Sparbank
Tel: 0490-81 51 63, mobil: 070-318 51 63
E-post: tobias.baath@tjustbanken.se

Lena Karlsson
Lena Karlsson
lena.karlsson@sparbankerna.se
Dela sidan: