Sverige värd för prisutdelning i European Stock Market Learning

European Stock Market Learning är en aktiesparartävling för gymnasieungdomar som arrangeras genom ESBG (The European Savings and Retail Bank Group) och de tyska sparbanksorganisationerna DSV och DSGV.

Under Valborgshelgen var det besöka i Stockholm av 35 elever, lärare och Sparbanksrepresentanter från de fem deltagande länderna; Tyskland, Frankrike, Italien, Luxemburg samt Sverige. Eleverna har alla vunnit tävlingen i sina respektive länder under hösten 2016. Första pris är en resa till en stad i något av de deltagande länderna vilket i år var Stockholm. Sverige har varit med de senast 7-8 åren och har representerats genom Sparbanken Västra Mälardalen, så även i år.

Sparbanken Västra Mälardalen har genomfört Stock Market Learning i sammarbete med de två gymnasieskolorna som finns i sin region. Det har varit elever från ekonomilinjen årskurs tre som har deltagit med flera lag. Tävlingen går ut på att varje lag om 3-5 deltagare ska under 10 veckor placerar 50 000 Euro fiktivt i några av de cirka 200 aktier som valts ut till tävlingen.

 

Tävlingen har i år 35 års jubileum

Tyskland som är den klart största nationen med drygt 32 000 lag per år är värdland för jubileumsåret 2017 då tävlingen pågått i 35 år. De övriga länderna har mellan 100 till 300 lag, förutom Sverige som i år endast hade 9 lag med. Att vi i år hade prisutdelningen i Sverige och Stockholm är tack vare Sparbanken Västra Mälardalens förre ordförande Sören Petterson som har sett storheten i det europeiska sammarbetet som det innebär att vara med i denna tävling.

 

Prisutdelning på Myntkabinettet i Stockholm

På fredagskvällen samlades alla vinnare för en gemensam middag och prisutdelning på Myntkabinettet. Sparbankernas Riksförbunds ordförande Bo Lundgren hälsade välkommen och Riksbankschefen Stefan Ingves höll ett inspirerande tal för gästerna om sitt uppdrag innan det var dags för Caroline Gourisse från ESBG att dela ut diplom till vinnarlagen.

Under lördagen passade vi på att visa upp Sveriges huvudstad för våra gäster. Vi började med ett besök på Vasamuseet för att sedan äta lunch på Hasselbacken. Efter lunchen tog vi båt över till Gamla Stan för en rundvandring med en superinspirerande guide.

 

Årets vinnare får uppleva våren i Paris 2018

Vinnarlagen i höstens tävling kommer att få möta våren i Paris då Frankrike har tagit på sig att arragera prisutdelningen 2018. Sparbanken Västra Mälardalen hoppas på att få lite ökad konkurrens tills dess genom att fler sparbanker väljer att delta och engagera sina lokala gymnasieelever i tävlingen. Banken ställer gärna upp och hjälper till för att ni ska få möjlighet att vara med redan nu i höst.

Tävlingen startar den 27 september så kontakta era skolor redan nu innan sommarlovet.

 

Vinnarlagen 

Tysklands lag

 

Luxemburgs lag

 

Frankrikes lag

 

Italiens lag

 

Sveriges lag

 

Läs mer om tävlingen European Stock Market Learning

 

Senast uppdaterad: 
2017-05-11