Skriv sökord

Sparbanksstödet har hjälpt 81 föreningar i Skaraborg

Corona I samhället

Senast uppdaterad: 4 januari, 2021

Ingen hade väl anat att det nya decenniet skulle inledas med ett influensavirus som på många sätt har lamslagit en hel värld. Men så blev det och många är de föreningar och organisationer som haft en tuff inledning på 2020-talet. 

En av Sparbanken Skaraborgs ägarstiftelses viktiga uppgifter är att bidra till tillväxt och utveckling, på eget initiativ och i samverkan, inom bankens verksamhetsområde. Under 2020 har det mer än någonsin varit både högaktuellt och oerhört viktigt. För att hjälpa aktörer inom bankens verksamhetsområde initierade Sparbanksstiftelsen Skaraborg i april Sparbanksstödet för att stötta idrotten, kulturen och näringslivet. Nu kan det gladeligen konstateras att stödet har hjälpt 81 mottagare till en summa av 6,5 miljoner kronor.

Hjälper till att täcka inkomstbortfall
Sparbanksstödet har hjälpt föreningar och ideella organisationer som haft en dramatisk påverkan på grund av den rådande pandemin, att kunna fortsätta sin verksamhet genom att täcka inkomstbortfall. Några av de föreningar som fått ta del av stödet vittnar om hur det har gjort skillnad för dem.

– Tack vare Sparbanksstödet så kommer vi att klara oss igenom det här året och som det ser ut nu stå nästan lika starka som innan pandemin, vilket känns väldigt bra. Vi har fem sektioner och en huvudstyrelse som bara haft minimala inkomster under året, berättar Doris Danielsson, Istrums SK.

– Sparbanksstödet kommer att göra stor skillnad för oss så att vi kan fortsätta vår breda verksamhet med aktiviteter när restriktionerna tillåter. Bygdegården är lite av ett nav här i Ryda och även våra samarbetsföreningar Ryda Skidklubb och Arentorp Helås FK har verksamhet i bygdegården, säger Maria Joelsson, vice ordförande i Ryda Bygdegård.

– Med hjälp av att vi fått Sparbanksstödet kommer vi, så fort restriktionerna återigen tillåter, att kunna starta upp vår verksamhet och vårt arbete med att förbättra förutsättningarna för våra unga dansare i klubben, berättar Linnea Andersson, vice ordförande i DK Stop and Go.

– Sparbanksstödet har hjälpt oss att kunna hålla vår verksamhet flytande när inkomsterna uteblivit, utan det hade vi fått banta ner mycket mer. Vi har kunnat hålla vår utomhusanläggning igång och på så vis haft träningar för de yngre åldrarna. Vi har också två allianslag i kommunen som använder anläggningen så på det sättet har stödet hjälpt fler än de i vår förening, förklarar Daniel Assmundsgård, ordförande i Fåglums IF.

Stöd för att stötta sin bransch
Näringslivsfrämjande organisationer har kunnat använda stödet till insatser för att stötta branscher som har drabbats hårt. Så här säger Skara Handel om stödet som de mottagit:
– I dessa pandemitider när alla uppmanas att stanna hemma har Sparbanksstödet varit en stor hjälp för Skara Handels medlemmar att nå ut till kunderna digitalt. Vi har kunnat ta fina bilder till vår nya hemsida, spela in olika filmer samt skapat en digital katalog med julklappstips och på så sätt kunnat visa butikernas utbud i mobiltelefoner, surfplattor och datorer i stället för fysiska besök i butikerna, berättar Charlotta Lidberg på Skara Handel.

– Även vi på MEGA, som har mycket samarbete med Skara Handel, har tagit del av Sparbankstödet och det har varit jättevärdefullt i denna tid. Planerna har ändrats och ställts på kant ett antal gånger under hösten men med stödet har vi bland annat kunnat genomföra julbodar, julstuga och vår tjänst Packat & Klart, säger Anna Engesvik, projektledare på Skaras centrumförening MEGA.

Samtliga beviljade stöd återfinns här: https://sparbankenskaraborg.se/om-oss/sparbanksstiftelsen-skaraborg/extra-stod-med-anledning-av-coronaviruset.html

Dela sidan: