Skriv sökord

Sparbankerna undervisar elever i privatekonomi

Aktuellt I samhället Skola
Sparbankerna undervisar elever i privatekonomi

Senast uppdaterad: 15 augusti, 2019

Sparbankernas 200 år gamla uppdrag om att samhällsbilda är lika aktuellt nu som då. Därför åker Sveriges sparbanker ut till skolor och lär ut om privatekonomi.

Ung Ekonomi är en föreläsning i privatekonomi för elever i grundskolan eller gymnasiet. Innehållet i föreläsningen anpassas efter målgruppens ålder och utbildning. Jag följde med Alexander Flygare när han pratade inför en teknik tvåa på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Alexander jobbar som ungdomsansvarig på Sörmlands Sparbank, men idag ska han lära upp några kollegor i Sparbanken Rekarne som precis bokat in sina första föreläsningar.

När vi kommer in i klassrummet sitter eleverna redan där, de flesta långt bak i rummet eller längst med väggarna. Inte det ultimata för att få till en intim och personlig föreläsning. Men Alexander kämpar vant på och gör sitt bästa för att fånga elevernas förtroende med intressanta och relevanta exempel, blandat med roliga berättelser från sitt eget liv.

– Det bästa sättet att engagera eleverna är genom de mentometerknappar som jag delar ut i början av lektionen, berättar Alexander.

Då och då får eleverna svara på olika frågor eller gissa på ekonomiexempel genom att trycka på ett eller flera alternativ på mentometerknapparna. Snart får Alexander även frågor och kommentarer från de tidigare så avvaktande och tysta eleverna. Efter cirka 45 minuter är föreläsningen slut och eleverna får fylla i en utvärdering. De flesta är nöjda eller mycket nöjda med vad de lärt sig. Kanske inte så konstigt eftersom mycket av det de fick höra är relevant för dem nu när de börjar bli vuxna och det är dags att ta ansvar för sin egen ekonomi.

– Ekonomi är inte svårt, det handlar om vad du prioriterar. Så tänk till en stund innan du handlar, avslutar Alexander föreläsningen.

Exempel på vad som tas upp på en Ung Ekonomi lektion

  • Ränta vs effektiv ränta
  • Spara – varför?
  • Jobba vs plugga
  • Flytta hemifrån – oväntade utgifter
  • Köpa bostad
  • Sambolagen
  • A-kassa och andra försäkringar

Kostnadsfri föreläsning för skolor

De flesta sparbanker erbjuder föreläsningar i privatekonomi och de går under samlingsnamnet Ung Ekonomi. Föreläsningen är alltid kostnadsfri för skolan och bokas direkt med din närmaste sparbank.

Hitta din närmaste sparbank här

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: