Skriv sökord

Sparbanker lär tonåring att få bättre koll på sina pengar

Aktuellt I samhället

Knappt sex av tio tonåringar uppger att de lärt sig om privatekonomi i skolan, och var fjärde tonåring vill lära sig mer om privatekonomi. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. I samband med den internationella temaveckan Money Week som börjar idag föreläser sparbankerna och Swedbank om privatekonomi på skolor över hela landet för att ändra på det.

 

Den 25-29 mars arrangeras Money Week, en temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas i Europa och runt om i världen. Flera sparbanker medverkar, bland annat genom att föreläsa på ett stort antal skolor över hela landet.

– Att lära ungdomar förstå och ta ansvar för sin egen ekonomi är viktigt, både för att klara vardagen här och nu och senare som vuxen, säger Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund.

Och många ungdomar verkar hålla med. Var fjärde tonåring uppger att de vill lära sig mer om privatekonomi och bland 16- och 18-åringarna är det nästan var tredje som vill lära sig mer.

Knappt sex av tio tonåringar har lärt sig om privatekonomi i skolan

Privatekonomi ingår i skolans läroplan, men bara knappt sex av tio tonåringar uppger att de har lärt sig om privatekonomi i skolan.

– Många lär sig grunderna i privatekonomi hemma, men det gäller långt ifrån alla. Därför är skolans roll viktig, och här är våra föreläsningar en hjälp, säger Ewa.

Money Quiz – en kunskapstävling om privatekonomi och samhälle

Under Money Week kommer elever också få möjlighet att delta i tävlingen Money Quiz, en tävling som genomförs över hela Europa med syfte att förbättra ungas kunskaper i privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Två elever från den vinnande klassen får representera Sverige i Europafinalen i Bryssel senare i år. Förra året lockade tävlingen tusentals ungdomar i 30 europeiska länder och i det svenska mästerskapet deltog över 1 000 elever.

Om ni är intresserade av att få en kostnadsfri föreläsning i privatekonomi i din klass, kontakta din närmaste sparbank så bokar de in en timme. Föreläsningen passar framförallt till elever i högstadiet och gymnasiet. 2018 träffade sparbankerna och Swedbank nästan 60 000 elever som fick lära sig mer om pengar, sparande och företagande.

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: