Skriv sökord

Sparbanken Skåne delar ut stipendium till framtidslöften inom kultur

I samhället Kultur
Sparbanken Skåne, kulturstipendium, stipendium

Senast uppdaterad: 13 december, 2022

Sex talangfulla kulturutövare med anknytning till Skåne tilldelas Sparbanken Skånes Kulturstipendier. De nyinrättade stipendierna delades ut i söndags på Malmö Opera inom kategorierna musik, film och musikteater.

Syftet med stipendierna är att ge unga lovande utövare möjlighet att fördjupa sig ytterligare inom sitt kulturella gebit, för att utveckla en professionell yrkeskarriär inom kulturområdet. Stipendierna är på vardera 150 000 kronor och har inrättats under 2022 av Sparbanken Skåne, tillsammans med sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

– Som Sparbank vill vi bidra till regionens utveckling och vi gör det bland annat genom att återinvestera vinst från bankrörelsen i samhället. I Skåne är det riktigt ont om breda karriärutvecklande stipendier på kulturområdet och vi hoppas att med vår nya satsning kunna göra en liten skillnad för den professionella kulturscenen här i regionen, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stipendium: Musik, i samarbete med Musik i Syd

Går till musiker, tonsättare och dirigenter inom de genrer som finns representerade inom MiS (konstmusik, jazz, folk- och världsmusik)

Jesse Emmoth, Malmö, musiker, kompositör och musikproducent

Jesse Emmoth tillhör en av de främsta jazzmusikerna i sin generation. Hans målmedvetna konstnärliga arbete omfattar flera discipliner som ofta kombineras i egna produktioner. Med stipendiet vill vi stötta Jesse Emmots utveckling som musiker, tonsättare och arrangör i flera av de konstellationer där han verkar.

Malin Sjökvist, Malmö, slagverkare

Den hyllade slagverkaren Malin Sjökvist bryter med sin omfattande och varierande verksamhet ständigt ny mark och stärker slagverkets roll både som solo- och ensembleinstrument. Med stipendiet vill vi skapa möjlighet för Malin att utveckla repertoaren för slagverksensemble och stötta utvecklingen av nya musikaliska traditioner.

Stipendium: Film, i samarbete med Film i Skåne

Går till samtliga konstnärliga funktioner inom filmproduktion

EliSophie Andree, Helsingborg, regissör, manusförfattare och dramatiker

Vid 26 års ålder har ElisSophie Andrée redan hunnit göra avtryck. Mellan 2018 – 2021 har hon utbildat sig till manusförfattare vid Stockholms dramatiska högskola och är redan kontrakterad som huvudförfattare till TV-serien ”Ingen Ängel” för Viaplay, en skräcksatir som bygger på en originalidé av EliSophie själv. ”Ingen Ängel” är planerad för visning under 2023.

Manolo Diaz Rämö, Malmö, regissör, manusförfattare och producent

Frilansande regissör, manusförfattare och producent med en kandidat i dokumentärfilm från Stockholms Dramatiska Högskola. Har tilldelats flera priser för sina filmer som bland annat visats på SVT och Göteborgs filmfestival. I sina filmer utforskar Manolo Diaz Rämö ofta längtan efter något onåbart, i det förflutna eller i framtiden, mestadels med en koppling till migration.

Stipendium: Musikteater, i samarbete med Malmö Opera

Går till scenograf, tonsättare, ljussättare, kostym, peruk och mask, musiker och sångare (inom musikdramatik)

Arsema Asghodom, Malmö, violinist och violast

Arsema Asghodom är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hon är intresserad av den tidiga klassiska musiken och har spelat med ensembler som Camerata Öresund och Concerto Copenhagen. Arsema har också studerat musiktraditioner i Etiopien, Eritrea och Mellanöstern.

Jonatan Sersam, Malmö, pianist, tonsättare och dirigent

Jonatan Sersams orkestermusik har framförts av både Malmös och Helsingborgs Symfoniorkestrar. Operan Tinget framfördes i Dalby 2021, och barnoperan Min egen lilla Liten turnerade samma år i Skåne och Småland. Han har skrivit musik till VR-upplevelsen Hjälteresan och till kortfilmen Under Rymdskeppet. Han är aktiv i konstmusikensemblen Ars Nova och en flitigt anlitad pianist.

I samband med utdelningen av stipendium på Malmö Opera uppträdde bland andra Malmö Operas barnkör, brassensemblen från Malmö Operas orkester och musikalartisten Oscar Pierrou Lindén. Konferencier är regissören Harald Leander. Stipendierna delades ut av Sparbanken Skåne i samarbete med Malmö Opera och Musikteater, Musik i Syd och Film i Skåne.

Om Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.
sparbankenskane.se

Dela sidan: