Skriv sökord

Sparbanken Sjuhärad ger mer kunskap om pengars värde i yngre åldrar med Spara & Slösa

I samhället
Spara & Slösa, musikal, Sparbanken Sjuhärad

Senast uppdaterad: 29 september, 2022

I veckan var det äntligen dags! Efter tre år av planering och en pandemi där emellan gick startskottet för att prata pengar med yngre barn. En satsning Sparbanken Sjuhärad och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad gör tillsammans med Grundskoleförvaltningen i Borås Stad.

I den första delen av projektet får alla barn i årskurs 3 uppleva den nationella musikalen Spara & Slösa. En fartfylld föreställning för att väcka barnens intresse för pengar och sparande.

– På ett roligt sätt hoppas vi att barnens intresse för pengar och sparande blir större. Och att vi dessutom kan erbjuda alla barn i årskurs 3 känns fantastiskt! Vilket resulterar i 1500 elever efter veckans slut. Något som inte varit möjligt utan det nära samarbete som vi har med Grundskoleförvaltningen Borås Stad, säger Ingrid Aronsson, ansvarig för barn och unga på Sparbanken Sjuhärad.

Spara & Slösa lär ut om pengars värde

Som ett steg två i projektet kommer vi efter föreställningen följa upp samtalen kring Spara & Slösa och fortsätta prata pengar i klassrummen. Först på fyra skolor som en pilot. Delen i klassrummet handlar mycket om att barnen ska få en känsla för pengars värde. Vilket också går i linje med läroplanen för grundskolan (LGR 11) och som flera lärare på skolorna själva sagt att de saknar optimala verktyg för.

– I klassrummet har vi inspirerats av flera andra Sparbanker och Sparbanksstiftelser. Utöver ämnen rörande sund vardagsekonomi kommer barnen via den populära interaktiva övningen ”Kostnadsstegen” få gissa vad saker kostar på en värdelinjal.

Om musikalen Spara & Slösa

Spara & Slösa har tagits fram som musikal av Swedbank och Sparbankerna. Uppsättningen står Event och Sånt för och organisationen har sitt säte i Borås med Göran Lohne i spetsen. Han har gedigen erfarenhet med över 20 år av att skapa teater och musikal för barn.

Sparbanken Sjuhärads samarbete med Grundskoleförvaltningen

Sedan många år tillbaka har Sparbanken Sjuhärad och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad samarbetet med Grundskoleförvaltningen i Borås Stad när det gäller Ung Ekonomi. Ett nära samarbete där Grundskoleförvaltningen ansvarar för informationsutskick gällande bokning av föreläsningar. När nya projekt tas fram görs detta tillsammans för att säkerställa så att målen med projekten är kopplade till LGR 11. Så att vi kan säkerställa att de insatser vi gör blir ett komplement till skolans undervisning.

sparbankensjuharad.se

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: