Skriv sökord

Sparbanken Rekarne: Framgångsrikt samarbete räddade Timos företag ur coronakrisen

Corona I samhället
Eklöv

Senast uppdaterad: 29 juni, 2020

För en tid sedan gick ett gäng affärsänglar ihop under namnet Valvets investerarråd för att kunna möta företagare och deras utmaningar med kapital, kompetens och nätverk. Nu har första investeringen gjorts, vilket räddar den lokala företagaren Timo Viinikkas verksamhet ur krisen.

För 2,5 år sedan öppnade Timo Viinikka butiken TIMO Proffs & Fritid, som ligger i Svista och är en välsorterad järnhandel för proffs- och privatkunder. Företaget gick bra och utvecklades fint, fram till att covid-19 började spridas i världen.
– Vi hade nöjda kunder och precis börjat visa positivt resultat, och så kom corona. Då blev kreditgivarna, det vill säga leverantörerna, livrädda och började ställa högre krav. Det gjorde att vi hamnade i likviditetskris under några månader, berättar Timo.
Timo fick via en kund nys om Valvets investerarråd, som precis hade bildats, och blev den första att presentera sina utmaningar och be om hjälp. Affärsängeln Claes Mellgren nappade och fick även med sig sin affärspartner Jens Persson, som också är investerare. Även Timos bror Ilpo Viinikka valde i samband med det att investera i bolaget.
– Jag är kund hos Timo och känner mig alltid så välkommen i butiken. Det är en proffsig affär med bra personal, som förtjänar att få finnas kvar. Det är inte direkt ett traditionellt investerarcase, men det känns väldigt roligt och konkret, berättar affärsängeln Claes Mellgren.
Tack vare att tunga namn som Claes Mellgren och Jens Persson gick in och investerade så valde även ALMI att gå in med pengar, med ett så kallat brygglån.
Almis brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.
–Almi har fått förstärkning i sin lånefond med 3 miljarder kronor för att kunna låna ut till coronadrabbade företag. Timos fall är ett bra exempel på där Almi ska gå in, ett företag som gick bra innan corona, men som blev direkt drabbat av krisen. Det är också viktigt för utvecklingen framåt att det nu kommit in fler personer i företaget i form av en stark ägargrupp, säger Anna Vikström, rådgivare på Almi.

En skänk från ovan
Timo berättar om lättnaden med att få den hjälp och det stöd han och hans företag behövde precis i rätt tid:
– Det höll ju på att bli katastrof, men det vändes till något väldigt positivt. Nu när jag har fått in rätt människor och kompetens i företaget kan det bli hur bra som helst. De tre nya ägarna kompletterar mig jättebra, men andra erfarenheter som vi har stor nytta av, så som förhandlingar, stort nätverk och att tänka i nya banor. Det här samarbetet är som en skänk från ovan och jag har äntligen kunnat sova på nätterna igen, säger Timo.
Till andra företagare som hamnat i kris på grund av corona uppmanar Timo att ta hjälp tidigt genom att kontakta till exempel banker, Valvets investerarråd eller ALMI. Han menar att man behöver någon att prata med och få nya perspektiv på möjliga lösningar.
– Det här är ett så himla fint exempel på när innovationssystemet samarbetar och hjälp når företag som behöver det, i rättan tid. Precis som Timo säger, var inte rädd för att be om hjälp! Det finns mycket stöd att få, säger Johanna Tömmervik från Valvets investerarråd.

Kontakt:
Johanna Tömmervik, Valvets investerarråd. Tel: 016-15 80 80
Anna Vikström, Rådgivare ALMI. Tel: 016-541 10 98
Timo Viinikka, Grundare TIMO Proffs & Fritid. Tel: 073-989 65 25

Information om Valvets investerarråd
Valvets investerarråd är ett samarbete mellan Valvet, Sörmlandsfonden och fristående affärsänglar. Valvet och Sörmlandsfonden står för inflöde av bolag, processen och platsen medan affärsänglarna primärt agerar som investerare och bollplank. Syftet med Valvets investerarråd är att bidra till en framgångsrik och hållbar utveckling för företag i Eskilstuna- och Strängnäs kommuner. Nätverket, som utgår från Valvet, träffar numera regelbundet företagare som får berätta om sina utmaningar och vad de kan behöva hjälp med.

Dela sidan: